NIJMEGEN - Roda JC heeft woensdagavond uitstekende zaken gedaan in Nijmegen. De Limburgers versloegen NEC met 3-0. De Braziliaanse spits Cristiano was met twee treffers het goudhaantje in De Goffert. Door de zege heeft Roda JC plaatsing voor de play-offs in eigen hand.

De tweede nederlaag op rij kwam hard aan in het Nijmeegse kamp.

Play-offs

NEC, dat op de ranglijst werd gepasseerd door Roda JC, moet zondag tegen aartsrivaal Vitesse deelname aan de play-offs veiligstellen. Maar ook Vitesse kan in dat duel het startbewijs voor de play-offs nog afdwingen.

Fouten

Roda JC leunde in De Goffert sterk op de verdediging en profiteerde optimaal van fouten in de Nijmeegse defensie. Cristiano strafte al na negen minuten een blunder van doelman Babos af, die te lang treuzelde en de bal tegen het lijf van de kleine spits schoot. Voor Cristiano was het vervolgens een koud kunstje om de bal in het lege doel te schuiven. Heel NEC protesteerde, omdat Cristiano hands zou hebben gemaakt. Maar arbiter Jol wuifde de felle protesten weg.

Eindstand

Vlak voor rust kreeg Sergio, de andere Braziliaan van Roda JC, de mooiste kans van de wedstrijd. Maar tot verbijstering van heel Roda JC slaagde hij erin om de bal van een meter afstand over het doel te tikken. In de tweede helft was het wederom Cristiano die een misverstand in de verdediging van NEC koelbloedig afstrafte. In de slotseconden bepaalde Cissé met een fraai schot de eindstand op 0-3.

Paal

NEC moest het vooral hebben van werklust. Het leidde tot een reeks gevaarlijke voorzetten, een schot van Jones en een vrije trap van Barreto, die de bal rakelings langs de paal mikte. Maar uitgespeelde kansen waren er amper voor de ploeg van trainer Ron de Groot, die zich veelvuldig beklaagde over de arbitrage.

Dat Roda JC na de eerste helft nog met elf spelers op het veld stond, had het aan arbiter Jol te danken. Jol weigerde om verdediger Kah de tweede gele kaart te geven na het neerhalen van een doorgebroken tegenstander.