ALKMAAR - De laatste officiële competitiewedstrijd in de Alkmaarderhout heeft AZ geen overwinning opgeleverd. De thuisclub mocht tegen FC Twente zelfs blij zijn met een punt: 0-0.

Daardoor is de ploeg van trainer Van Gaal nog altijd niet zeker van de tweede plaats in de eindstand van de eredivisie. FC Twente moet zondag tijdens de laatste speelronde in de eredivisie een plaats bij de eerste negen ploegen zien af te dwingen, goed voor deelname aan de tweede play-offs.

Problemen

AZ, volgend seizoen actief in het nieuwe DSB-stadion, had de gehele wedstrijd grote problemen in de opbouw. FC Twente speelde fel op bal en tegenstander. Alleen international Mathijsen kreeg alle tijd en ruimte het spel te maken. Dat ging de centrale verdediger niet best af, ook al omdat er te weinig afspeelmogelijkheden op het middenveld waren.

Jubileum

Nummer 10 Van Galen stond in de drukke defensie van FC Twente vaak veel te diep om de bal in bezit te krijgen. De scheidende veteraan speelde zijn driehonderdste officiële wedstrijd voor AZ. Ook Landzaat (honderd) en Perez (tweehonderd) vierden een jubileum tegen de Tukkers.

Kansen

Veel kansen deden zich aan beide kanten niet voor. Perez en Ikedia verzuimden in de eerste helft voor de thuisploeg de score te openen. FC Twente was vlak voor de rust via N'Kufo en Zomer dicht bij een voorsprong. Doelman Timmer redde bij beide doelpogingen knap.

Fout

Ook na de pauze bleef AZ, met De Zeeuw voor Opdam, knoeiwerk afleveren. Zelfs Timmer ging bij het uitverdedigen regelmatig in de fout. FC Twente bleef slim loeren op balverlies bij de slordige Alkmaarders en kreeg in de counter na ruim een uur twee open kansen op 0-1.

N'Kufo, dit seizoen al goed voor twaalf treffers, had ten minste één keer moeten scoren. De Zwitser draaide echter eerst de bal op de lat en schoot kort daarna recht voor het AZ-doel keihard naast.

Vlak voor tijd liet Gerritsen nog een riante kopkans liggen. Drie missers die FC Twente in de spannende strijd om een UEFA-ticket duur kunnen komen staan.