GRONINGEN - Tot vorig seizoen werd FC Groningen buiten de provinciale grenzen aangeduid als het klein duimpje van de eredivisie. Dit jaar is het allemaal anders. Groningen gaat mogelijk ook Europees voetballen. In het Euroborg-stadion speelde de ploeg van trainer Jans al een beetje Europees door FC Utrecht met 2-1 te verslaan.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Door de zege op de rechtstreekse concurrent heeft Groningen nog steeds kans de play-offs om een plaats in de voorronde van de Champions League te bereiken. Groningen achterhaalde FC Utrecht.

Thuiswedstrijd

Beide ploegen beginnen de slotronde met 55 punten. Ajax heeft als nummer vier 57 punten. Groningen moet zondag uit naar FC Twente, Utrecht heeft het op papier eenvoudiger met een thuiswedstrijd tegen Willem II.

De voortekenen spraken in het voordeel van de thuisploeg. Eerder dit seizoen verloor Utrecht in de Galgenwaard met 2-0 van de Groningers. Voor de noordelingen was dat uniek. Behalve tegen RBC en Roda JC wist de formatie van Ron Jans buiten de eigen provincie geen enkele overwinning te behalen.

Thuisgrond

De kracht ligt nu eenmaal op de Groninger klei van het oude Oosterpark- en het nieuwe Euroborg-stadion. In de laatste vijftien thuisduels werd er geen competitienederlaag meer geleden en daarmee heeft Jans met Groningen een clubrecord op zijn naam gebracht.

Kansen

Met de play-offs in het verschiet stond er veel op het spel. Beide teams streden voor een plek bij de eerste vijf. Utrecht was na het beginsignaal van arbiter Haverkort niet te houden. In de hoogste versnelling werd de bal rond gespeeld en werd de kortste weg naar het doel gezocht. De eerste kansen in de jachtige beginfase was voor Fortuné. Hij stuitte twee keer op doelman Roorda.

Het niveau van de Groningen was daarentegen lange tijd matig. Met afgrijzen zag het publiek bepaalde fases met Groningen-onwaardig spel aan. Periodes van opeenvolgend balverlies en met gebrek aan felheid. Behalve een levensgrote kans van Lindgren kwamen de noordelingen er in de eerste helft niet aan te pas.

Doelpunten

In de tweede helft kwam Groningen aanzienlijk beter voor de dag. Met opportunistisch voetbal werd de Utrecht met de rug tegen de muur gezet. De energieke aanpak resulteerde binnen vier minuten in een doelpunt. Van der Laak knikte een hoekschop van Cornelisse onberispelijk binnen. Nog geen tien minuten later kopte Lindgren zijn team naar 2-0.

Utrecht raakte in een vacuüm, maar wist zich toch nog te herstellen. Dat kwam nadat coach Booy de wisselspeler Dougles en Nelisse had ingezet. Caluwé zorgde met een van richting veranderd schot voor de 2-1. Vanaf dat moment ontstonden hachelijke momenten voor beide doelen. Het vechtvoetbal leidde tot enorme kansen over en weer.