AMSTERDAM - Met een klavertje vier in de hand verschafte Ajax zich woensdagavond voor eigen publiek tegen Vitesse nog een helder zicht op deelname aan de play-offs om een plaats in de voorronde van de Champions League. Wie anders dan topschutter Huntelaar en Charisteas schonken de Amsterdammers in de slotminuten alsnog de zege: 2-1.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Bij een achterstand van (0-1), doelpunt Hersi, zorgde Huntelaar in de 89e minuut voor de belangrijke en ook door Ajax niet meer verwachte gelijkmaker. Invaller Charisteas verhoogde de vreugde en maakte in blessuretijd nog de winnende treffer.

Doelsaldo

Ajax heeft door de gelukkige zege helemaal in eigen hand of het aan het einde van de reguliere competitie nog deelneming aan de Champions League kan afdwingen. De Amsterdammers hebben zondag tijdens de laatste speelronde tegen RKC voldoende aan een gelijkspel. Ajax heeft namelijk een veel beter doelsaldo dan de overgebleven concurrenten FC Utrecht en FC Groningen.

Wonder

Het is eigenlijk ongelooflijk dat Ajax met tien nederlagen de belangrijkste Europese competitie nog kan halen. Gelet op het spel van de Amsterdammers dit seizoen is het tevens een wonder dat de club nog een bekerfinale tegen PSV te goed heeft en de eerste ronde van de Champions League overleefde.

Trainer Blind heeft Ajax echter nog steeds niet aan het voetballen gekregen. De oefenmeester mag dat zichzelf aanrekenen.

Selectie

Ajax beschikt niet over de beste selectie van Nederland, maar Blind werkt dagelijks wel met veel betere voetballers dan zijn collega's Jans en Booy van FC Groningen en FC Utrecht. Als excuus voor de slechte prestaties mag Blind opvoeren dat hij dit seizoen nauwelijks met zijn beste elftal kon spelen.

Sneijder

Met een beetje geluk heeft Blind bij aanvang van de play-offs de beschikking over een nagenoeg fitte selectie. Sneijder is genezen van een slepende hamstringblessure maakte in de tweede helft van het duel met Vitesse al zijn rentree.

De medische staf van Ajax heeft goede hoop dat de nog geblesseerde Trabelsi en Emanuelson komende zondag al tegen RKC kunnen spelen. Naar verwachting hebben de nog steeds gekwetste Grygera en Pienaar ook nog niet hun laatste wedstrijd voor de Amsterdamse club gevoetbald.

Uitgefloten

Ajax werd ook in het thuisduel met Vitesse regelmatig door de eigen supporters uitgefloten. Voor rust kwam de thuisclub niet verder dan slappe doelpogingen van Maduro, Rosenberg en Boukari. Doelman Stekelenburg zag tot zijn opluchting dat Hersi en de sterk spelende Janssen naast schoten.

Blind wisselde in de rust Maduro voor extra aanvaller Babel. Ook met vier spitsen kwam Ajax nauwelijks tot een uitgespeelde aanval.

De Mul

De Amsterdammers moesten zelfs toekijken hoe Vitesse in de 62e minuut op voorsprong kwam. De Mul, door Ajax verhuurd aan Vitesse, bereikte Hersi. Deze oud-Ajacied liet doelman Stekelenburg met een kopbal kansloos.

Vitesse droomde al van deelname aan de play-offs om een ticket voor de UEFA-beker. Ajax waande zich tijdens de laatste speelronde van de competitie al afhankelijk van FC Utrecht en FC Groningen.

Zoals wel vaker dit seizoen, bijvoorbeeld de halve finale van de beker tegen Roda JC, sloeg Huntelaar in de slotfase alsnog dodelijk toe. Charisteas schonk Ajax in blessurtijd de op basis van het vertoonde spel onterechte overwinning.

Blind

Trainer Blind voorspelde al dagen dat Ajax zondag als nummer vier van Nederland aan de laatste speelronde van de competitie zou beginnen. "FC Groningen wint namelijk vaak thuis, dus waarom niet van FC Utrecht? En wij winnen normaal gesproken voor eigen publiek van Vitesse."

Huntelaar

Blind had echter nooit kunnen vermoeden dat de zege op de Arnhemmers (2-1) op de ongelooflijke manier van woensdagavond in de Arena tot stand zou komen. Huntelaar maakte in de 89e minuut de gelijkmaker. Charisteas verhoogde de vreugde bij de Amsterdammers door in blessuretijd de winnende treffer voor Ajax te maken.

"Ik vond dat we nog vroeg scoorden", grapte de opgeluchte trainer. "Tegen Roda JC in de halve finale van de beker maakten we pas in de laatste seconde van de reguliere speeltijd een doelpunt. Dan geef je de tegenstander pas echt geen kans meer."

Blij

Blind noemde het een mirakel alsnog werd gewonnen. "We gingen pas voetballen toen we na een uur achter kwamen. Dat is ons wel vaker dit seizoen overkomen. Ik kan alleen maar blij zijn dat we nog hebben gewonnen. Nu hebben we zondag tegen RKC aan een gelijkspel voldoende. Het was natuurlijk weer niet goed, maar we leven nog. Ik ben daarom toch wel blij."

Trainer Sturing van Vitesse wist niet hoe hij moest reageren. "Wat moet ik zeggen", stamelde hij een half uur na de wedstrijd.

"Ik weet niet eens hoe we er voor staan. We hebben het hier heel goed gedaan en toch verliezen we. Ajax scoort in de voorlaatste minuut en in blessuretijd. Wat moet ik nog meer zeggen? Ik weet het niet."