UTRECHT - De KNVB heeft 107 supporters van Roda JC met een stadionverbod schuldig verklaard aan relschopperij nog voordat de strafrechter zich heeft uitgesproken. Dat betoogde woensdag raadsman H. van Geelkerken van de Limburgse supporters voor de voorzieningenrechter in Utrecht.

De voetbalbond deelde aan 163 supporters van Roda een stadionverbod uit. Zij maakten deel uit van een groep van ruim tweehonderd aanhangers die in maart na de uitwedstrijd tegen Ajax om de Gatorade Cup werden opgepakt.

Opheffing

Van de groep die werd aangehouden stapten er 107 naar de rechter om te vragen om tijdelijke opheffing van het stadionverbod. Geeft de rechter gehoor aan dat verzoek, dan kunnen de supporters zondag de laatste wedstrijd van hun club deze competitie meemaken.

Getuigenverklaringen

Van Geelkerken ontkende niet dat onder de 163 relschoppers zitten. De supporters die hij vertegenwoordigt, veroorzaakten echter geen problemen, zo betoogde hij. Om zijn standpunt kracht bij te zetten overlegde hij getuigenverklaringen van stewards en een buschauffeur.

Stadionverbod

Raadsman De Knijff van de KNVB betoogde dat 21 eisers al eens eerder een stadionverbod kregen. De bond kon niet anders handelen, zei hij. De KNVB heeft namelijk met het Openbaar Ministerie afgesproken dat iedere verdachte van een strafbaar feit rond een voetbalwedstrijd direct een stadionverbod krijgt.

Worden de supporters niet door de strafrechter veroordeeld, dan worden de verboden meteen ingetrokken, aldus De Knijff. Voorzieningenrechter H. Schepen doet donderdagochtend uitspraak.