LONDEN - Het Nederlandse tennisteam speelt in september tegen Tsjechië om een plaats in de wereldgroep van de Daviscup. Oranje speelt thuis en heeft het recht de accommodatie en de baansoort te kiezen.

De loting voor de promotie-/degradatiewedstrijden had woensdag plaats in Londen. Naast Nederland - Tsjechië kwamen de volgende wedstrijden uit de koker: Oostenrijk - Mexico, Roemenië - Zuid-Korea, Slowakije - België, Spanje - Italië, Brazilië - Zweden en Zwitserland - Servië/Montenegro. Alle wedstrijden zijn in het weekeinde van 22-24 september.

De belangrijkste spelers van Tsjechië zijn op dit moment Jiri Novak, Tomas Zib, Jan Hernych en Tomas Berdych. Tsjechië versloeg onlangs in de kwartfinale van de Europese/Afrikaanse Zone 1 Marokko met 5-0 met de spelers Zib, Berdych en Lukas Dlouhy.

Stepanek

De beste tennisser van Tsjechië is Radek Stepanek. De winnaar van het laatste ABN AMRO World Tennis Tournament heeft dit jaar en vorig seizoen geen Daviscupduel gespeeld. Of hij dit in september ook niet zal doen, is onbekend.

In zijn eerste reactie zei de Nederlandse captain Tjerk Bogtstra dat zijn team de zwaarst mogelijke loting had getroffen. "Als je ziet wat een potentieel Tsjechië heeft, dan heeft dat land een groot potentieel. Stepanek, Berdych, Hernych, allemaal goede gasten. Het wordt dus heel zwaar voor ons.

Thuisvoordeel

Maar tegelijkertijd moeten we ook niet overdrijven. Wij hebben het thuisvoordeel, en dat is puur voor het tennis leuk. Maar het blijft een zware opgave.

Gelukkig is de confrontatie nog ver weg. Hopelijk staan we er in Nederland dan weer zo goed voor dat we keuzes kunnen maken uit een groep spelers."