ZEIST - De tuchtcommissie van de KNVB heeft trainer Danny Blind van Ajax woensdagochtend vrijgesproken van belediging van arbiter Luinge. De commissie oordeelt dat de trainer en de scheidsrechter een 'heftig dispuut' hebben gehad in de rust van het uitduel met Roda JC op zondag 2 april, maar dat Blind daarbij Luinge niet heeft uitgescholden.

De tuchtcommissie nam de eis over van de aanklager betaald voetbal. Die had dinsdagavond tijdens de behandeling van het beroep al zijn strafvoorstel ingetrokken. Aanvankelijk legde hij de Ajax-trainer een boete van 500 euro en een wedstrijd voorwaardelijk op de tribune.

Boete

De tuchtcommissie volgde wel de strafeis voor assistent-trainer Gerard van der Lem en veroordeelde hem tot 500 euro boete en een voorwaardelijke schorsing van een wedstrijd wegens beledigen van de scheidsrechter.

Hufter

Blind dankt zijn vrijspraak voornamelijk aan de getuigenis van grensrechter Van Dongen, die voor de tuchtcommissie betoogde dat hij de Ajax-trainer niet het scheldwoord 'hufter' had horen zeggen. Luinge beweerde dat Blind dat wel had geroepen naar hem.