ZEIST - Eigenlijk had Danny Blind zich al neergelegd bij een geldboete van 500 euro en een voorwaardelijke schorsing van een wedstrijd als gevolg van een incident in de rust van het uitduel met Roda JC. Het was immers zijn woord tegen dat van scheidsrechter Roelof Luinge. De trainer van Ajax dacht lang genoeg mee te lopen om te weten dat hij in zulke gevallen altijd zou verliezen.

Toch tekende Blind beroep aan tegen de sanctie. Hij wilde zich namelijk niet zonder slag of stoot laten veroordelen voor iets wat hij pertinent niet had gezegd. Tot zijn eigen verbazing wist de trainer van Ajax dinsdagavond in Zeist tijdens de behandeling van de zaak de aanklager betaald voetbal te overtuigen."

Vrijspraak

Mr. R. van Tooren eiste vrijspraak en het moet wel heel raar lopen wanneer de tuchtcommissie betaald voetbal die eis vrijdagochtend tegen de klok van tienen tijdens de uitspraak niet overneemt. "Dit is meer dan ik had verwacht", verklaarde Blind. "Ik ben gelukkig. Ik ben niet veroordeeld voor iets wat ik niet heb gedaan. Dit is voor mij gerechtigheid."

'Hufter'

Scheidsechter Luinge beweerde dat hij tijdens de rust van het duel tussen Roda JC en Ajax voor "hufter" was uitgemaakt. De arbiter verwees Blind daarop naar de tribune. De trainer van Ajax benadrukte voor de tuchtcommissie dat hij het woord "hufter" niet tot zijn vocabulaire rekent. "Boerenlul zou nog kunnen, maar dat heb ik dit keer niet gezegd. Ik heb alleen maar geroepen dat hij Roda JC niet moest bevoordelen en ons niet moest benadelen. Meer niet. Dat zijn dus geen woorden die, zoals Luinge beweerde, niet bestemd zijn voor de oren van kleine kinderen."

Grensrechter

Cruciaal tijdens de zitting was een verklaring van grensrechter Van Dongen. De assistent van Luinge bevestigde in een schriftelijke verklaring de woorden van Blind en had het woord "hufter" niet gehoord. Luinge beweerde dat Van Dongen pas tijdens de discussie in zijn buurt was komen staan. "Dat weet ik zeker", verklaarde de arbiter aanvankelijk nog tijdens de zitting. De beelden gaven de scheidsrechter ongelijk. Van Dongen was duidelijk eerder bij Luinge dan Blind.

"Dit zijn moeilijke zaken", aldus aanklager Van Tooren. "Het is het woord van Luinge tegen dat van Blind en Luinge is een onpartijdige scheidsrechter. Toch ben ik niet helemaal overtuigd van het gelijk van Luinge. Dat komt ook door de verklaring van Van Dongen. Ik eis dus vrijspraak."