HILVERSUM - Guus Hiddink wordt de nieuwe bondscoach van Rusland. De trainer, die na dit seizoen vertrekt bij landskampioen PSV, zei maandag in het VPRO-sportprogramma Holland Sport dat hij "zwaar in gesprek is" is met de Russische voetbalbond. "Mijn zaakwaarnemers zijn bezig met de laatste details van het contract."

Bekijk video: Modem/ Breedband

De keuze van de 59-jarige coach voor Rusland komt niet als een verrassing. Al langer was bekend dat de Achterhoeker de belangrijkste kandidaat was voor het bondscoachschap van het land dat zich niet wist te plaatsen voor het wereldkampioenschap in Duitsland.

Technisch directeur

"We zijn op enkele punten en komma's na rond", aldus Hiddinks zaakwaarnemer Cees van Nieuwenhuizen later op de avond bij Studio Sport. "Het gaat om een tweejarig contract met daarin de optie voor nog eens twee seizoenen. Hij wordt naast bondscoach ook technisch directeur."

Vice-voorzitter Simonjan van de Russische bond beweerde vorige maand al stellig een op handen zijnde aanstelling van Hiddink, die in Duitsland zal fungeren als bondscoach van Australië.

Hiddink gaf aan dat hij voor waarschijnlijk twee jaar zal tekenen en zich niet permanent in Rusland zal vestigen. De keuze komt volgens de succescoach, die op het laatste WK in Zuid-Korea het gastland naar de beste vier leidde, voort uit een drang om iets op te bouwen. "In een baan als bondscoach heb je meer de vrije hand en kun je je tijd beter managen."

Sleeping giant

Volgens Nieuwenhuizen was Rusland niet de enige optie voor Hiddink. "Hij kon kiezen, naast Rusland waren er nog vier aanbiedingen. Uiteindelijk bleven Rusland en Engeland over. Hij heeft gekozen voor Rusland omdat het een land is met een enorm potentieel. In de Engelse kranten, die de laatste dagen nog volop voor hem gelobbied hebben, werd het land een 'sleeping giant' genoemd. Dat zegt genoeg."

Abramovitsj

Nieuwenhuizen bevestigde ook dat Chelsea-eigenaar Roman Abramovitsj een belangrijke rol speelde in de aanstelling van Hiddink als bondscoach van Rusland, het vaderland van de puissant rijke staalmagnaat. "Hij heeft al eerder aangegeven dat hij wat terug wilde doen voor Rusland. Via de contacten met Chelsea heeft heeft hij zeker een rol gespeeld."

Rusland wordt voor Hiddink het vierde land waarin hij het nationale elftal onder zijn hoede neemt. Eerder was hij al bondstrainer van Nederland en Zuid-Korea. Deze zomer leidt hij Australië op het wereldkampioenschap voetbal in Duitsland. Hij bereikte met de 'Socceroos' verrassend de mondiale eindstrijd. Met zowel Nederland als Zuid-Korea haalde hij de halve finale van een WK.