TILBURG - Roda JC voetbalde zondag in de uitwedstrijd tegen Willem II ruim een uur lang met tien man. Uit dat oogpunt kon het gelijkspel (2-2) als een meevaller worden gezien, maar in de spannende strijd om de negende plaats lieten de Limburgers twee belangrijke punten liggen in Tilburg. "Niet ontevreden", luidde het commentaar van trainer Stevens na afloop.

Aanvoerder Van Dijk dupeerde zijn ploeg toen hij een harde overtreding op Dembele beging. Scheidsrechter Van Sichem trok terecht de rode kaart. Op dat moment, na 29 minuten spelen, was de stand 1-1, na een vroege openingstreffer van Redan en de gelijkmaker van Cristiano.

Voorsprong

Nadat Smit de thuisclub voor de tweede maal aan de leiding had gebracht, leek de wedstrijd gezien de numerieke situatie op het veld al voor de rust te zijn beslist. Willem II vergat echter een aantal kansen op een grotere voorsprong te benutten.

Roda JC kreeg de kans om dichtbij te blijven en kwam in de tweede helft zelfs langszij. "We begonnen slecht, maar hebben in de rust gezegd dat het zo niet verder kon", zei Stevens. "Na de rust stonden we op het veld met tien man die wilden."

Paniek in verdediging

Eén van de verraderlijke vrije trappen van Cziommer, na het vertrek van Van Dijk met de aanvoerdersband om de arm, zaaide paniek in de verdediging van Willem II waarvan invaller Rudge profiteerde. In blessuretijd was de thuisclub alsnog dichtbij de volle winst, maar het schot van Dembele trof de paal.

Willem II toonde tot aan het strafschopgebied van de tegenstander verdienstelijk voetbal en dat moet vertrouwen geven voor de naderende nacompetitie waarin de Brabanders willen zorgen in de eredivisie te blijven. "Goed in ons spel blijven, noemde trainer Zwamborn dat. Voor Roda JC worden de twee resterende competitiewedstrijden tegen NEC (woensdag, uit) en Heracles (zondag, thuis) bepalend of er na de pijnlijke mislukking in het bekertoernooi toch nog om Europees voetbal kan worden gespeeld.

Twente vecht voor play-offs

FC Twente heeft de hoop op een positieve verlenging van het seizoen in de play-off nog niet opgegeven. De Enschedeërs versloegen zondagmiddag ADO Den Haag met 2-0 en staan weer in het linkerrijtje. Bovendien pakten ze kleine broer Heracles Almelo bij de hand. Met ADO - Sparta nog op het programma, zijn de Almelöers ongeacht het resultaat van dat duel verzekerd van een langer verblijf in de eredivisie.

Coach Van Staa kon zijn spelers hooguit verwijten dat ze niet veel eerder en ruimer afstand namen van ADO. De Hagenaars koesterden lang de illusie met een punt te kunnen ontsnappen. Dat was vooral te danken aan doelman Drobny. ADO gaf voor rust maar een waarschuwing. Kolkka miste maar net de ruimte voor een doeltreffende uithaal.

Treffer Touma

Twente bleef ook na de pauze veel sterker en gevaarlijker. Een treffer van Touma, die vlak na de hervatting een harde voorzet van Heubach achter Drobny werkte, kreeg van scheidsrechter Van Dongen geen goedkeuring wegens buitenspel. Twintig minuten voor tijd had de vleugelaanvaller, die van links naar rechts verhuisde, wel succes. N'Kufo mocht van Gerritsen in de slotfase de 2-0 binnenschuiven.

"Het duurde wat lang", beaamde Van Staa. "Maar ik had de spelers in de rust gezegd dat ze zich niet moesten laten opjagen door het publiek. Ze verdienen een groot compliment. We hebben vanaf de eerste minuut laten zien dat we heel graag wilden winnen."

Daartoe was ADO niet in staat. Mols sjouwde zich een ongeluk maar kreeg zelden een bruikbare bal. "Twente heeft verdiend gewonnen", gaf Adelaar volmondig toe. "In eerste instantie verdedigden we goed, maar voetballend kwamen we er niet uit."

Vitesse op karakter langs Utrecht

Middenmoter Vitesse troefde subtopper FC Utrecht zondag in het Gelredome op eigen wapens af: 1-0. De Arnhemse ploeg streed voor de laatste kans op de (tweede) play-offs en dat was aan het spel te zien. De thuisclub toonde veel agressie, won de meeste persoonlijke duels en vocht als een team.

"We leven nog, we doen nog mee, we houden de druk erop", concludeerde de vertrekkende trainer Sturing voldaan. "We hebben het weliswaar niet meer in eigen hand, maar dat weten we al een tijdje. Als we de uitwedstrijd woensdag tegen Ajax goed doorkomen, kan zondag het laatste thuisduel met onze rivaal NEC nog heel interessant zijn."

Gemakzuchtige indruk

Normaal moet ook FC Utrecht, dat nog speelt tegen concurrent FC Groningen en Willem II, het voornamelijk van inzet en karakter hebben. De nummer vier van de ranglijst maakte zondag evenwel na vier opeenvolgende overwinningen een gemakzuchtige indruk. De domstedelingen waren vooraf nog wel gewaarschuwd voor Vitesse. Van de twintig onderlinge duels in Arnhem won FC Utrecht er slechts één.

Trainer Booy spaarde zijn ploeg na afloop niet. "We mogen blij zijn dat het bij slechts 1-0 is gebleven", verzuchtte hij. "We hadden een complete offday. Het leek zelfs op een wanprestatie. Maar er is gelukkig nog niets aan de hand voor ons. We staan nog steeds vierde."

Booy had het al na een paar minuten gezien in het Gelredome. "We begonnen slordig en slap. Alle keuzes pakten verkeerd uit. Dat heeft ons verder de hele wedstrijd achtervolgd. Kijk, een keer verliezen is niet zo erg. Maar wel op deze manier. We zijn geen moment onszelf geweest."

Strafschop

Al na vijf minuten mocht spits Junker aanleggen van elf meter, nadat arbiter Van Hulten op advies van zijn grensrechter een twijfelachtig strafschop had gegeven. De Deense aanvalsleider schoot hard naast. Kort daarna maakte hij zijn fout goed door de score van dichtbij alsnog te openen, met dank aan de zwak ingrijpende verdediger Keller en de grabbelende doelman Terrol.

Nummer elf Vitesse kreeg daarna legio kansen (met name Junker en Hersi) om de voorsprong uit te bouwen. De veilige tweede treffer bleef echter uit, waardoor het tamme FC Utrecht tot aan het einde schijnbaar in de wedstrijd bleef. Ook clubtopscorer Nelisse, die op de bank moest beginnen, kon de onverdiende gelijkmaker echter niet afdwingen. "Er zitten soms van deze wedstrijden tussen, maar verliezen door een gebrek aan agressie kan ik bij FC Utrecht niet accepteren", nam Booy in Arnhem alvast een voorschot op een pittige nabespreking met zijn ploeg.