AMSTERDAM - Op het moment dat PSV juichte over de derde landstitel binnen vier jaar, gingen zondagmiddag ook bij nummer vijf Ajax de handen de lucht in. Na de gelukkige zege op AZ (1-0) hebben de Amsterdammers de kansen op deelname aan de play-offs om deelname aan de voorronde van de Champions League nog steeds in eigen hand.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Twee speelronden voor het einde van de reguliere competitie bekleedt Ajax de vijfde positie. Het verschil met nummer vier FC Utrecht bedraagt nog maar een punt. Ajax heeft twee punten meer dan nummer zes FC Groningen dat woensdag FC Utrecht ontvangt.

Treffer Boukhari

Ajax, dat nog tegen Vitesse en RKC speelt, dankte de overwinning aan een treffer van Boukhari in de 33e minuut van een matige wedstrijd. De Marokkaan profiteerde van een fout van Mathijsen. De verdediger liet de bal lopen omdat hij niet besefte dat Boukhari nog achter hem liep.

Het was alweer de derde cruciale fout van Mathijsen in de tweede helft van het seizoen. De verdediger speelde eerder foutief terug tijdens duels met Sevilla en PSV (beker). Mathijsen voorkwam tegen Ajax overigens wel dat topschutter Huntelaar gevaarlijk werd.

Van Basten

Vanaf de perstribune in de ArenA kon Van Basten constateren dat Mathijsen op dit moment niet de enige international uit vorm is. Twee maanden voor de start van het WK zag de bondscoach negen potentiële internationals aan het werk. Ze maakten er geen grootse wedstrijd van.

AZ had vooral in de tweede helft het betere van het spel. De ploeg kreeg drie uitstekende kansen op de gelijkmaker. Arveladze, De Cler en Huysegems konden de sterk spelende doelman Stekelenburg niet passeren. Perez, volgend seizoen Ajacied, schoot van dichtbij nog op de paal. Ajax was na rust slechts eenmaal bij een tweede treffer.

AZ beter

Invaller Babel schoot op de lat. "We speelden niet goed", stelde trainer Van Gaal van AZ die evenals Arveldze hartstochtelijk door het Amsterdamse publiek werd toegejuicht. "Toch stond er voor mij maar een ploeg op het veld. We hadden moeten winnen. We hadden de kansen moeten benutten. Zoveel kansen als vandaag zullen we hier niet vlug meer krijgen."

Een opgeluchte Blind gaf zijn oud-trainer gelijk. "AZ was de betere ploeg", stelde de coach na de eerste competitiezege sinds ruim een maand van zijn club. "Toch ben ik heel blij met deze overwinning. We kunnen deze drie punten meer dan goed gebruiken."

Debut Schilder

Blind liet jeugdspeler Schilder als linksback debuteren. "Hij is sneller dan Lindenbergh", motiveerde de oefenmeester zijn keuze. De van een nierblessure herstelde Heitinga keerde terug in de basisformatie. Maduro begon daardoor op het middenveld.

Lindenbergh, nog niet zo lang geleden aanvoerder, zat tegen zijn oude club op de bank. "Dat was niet leuk voor Olaf", besefte Blind. "Maar dit leek mij het beste."

Met de bekerfinale tegen PSV en wellicht de play-offs in aantocht hoopt Blind op de terugkeer van een aantal dragende spelers. Heitinga en Mitea, als invaller, maakten tegen AZ na lang blessureleed hun rentree. Sneijder is waarschijnlijk woensdag tegen Vitesse weer van de partij. "En hopelijk keren Emanuelson, Grygera, Pienaar ook snel terug", aldus Blind. "Met al die jongens er bij moeten we AZ beter partij kunnen bieden dan vandaag. Nu hadden we een beetje geluk nodig."