EINDHOVEN - Mooi was de kampioenswedstrijd van PSV zondagmiddag geen moment. De Eindhovense ploeg stelde de landtitel in het seizoen 2005/2006 uiteindelijk veilig door een gelijkspel tegen FC Groningen (1-1). Dat was voldoende om voor de negentiende keer kampioen van Nederland te worden.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Het was niet vreemd dat het duel tegen Groningen pover was. De belangen vooraf waren immens. In Eindhoven was de hele stad opgetuigd om het kampioensfeest te kunnen vieren. Voor FC Groningen speelde de strijd om de vijfde plaats, die recht geeft op deelname aan de play-offs om een plaats in de voorronde van de Champions League. De ploeg van trainer Ron Jans strijdt met Ajax om die belangrijke positie op de ranglijst.


Coach Guus Hiddink met kampioenschaal temidden van zijn teamgenoten

Die belangen kwamen het spel in het Philips Stadion niet ten goede. In de eerste helft ontspon zich een saai kijkspel waarin PSV de aanvallende ploeg was, maar slechts zelden echt gevaarlijk werd.

De Eindhovense ploeg kreeg twee kansen. Farfan schoot al na zes minuten op de vuisten van Groningen-keeper Bas Roorda. Beasley dwong de doelman na 39 minuten nogmaals tot een redding.


Vennegoor of Hesselink en keeper Gomes genieten in de kleedkamer van de kampioensschaal

Groningen slaagde er in de eerste helft helemaal niet in om een fatsoenlijke aanval op te zetten, maar kwam vijf minuten voor de rust wel op een 1-0-voorsprong. Timmy Simons, die bij PSV in de verdediging voetbalde, verspeelde de bal op kinderlijke wijze aan Erik Nevland, die vervolgend koelbloedig afrondde: 1-0.

Guus Hiddink

Hiddink greep in de pauze in door een middenvelder te wisselen voor een aanvaller. De coach, die na dit seizoen vertrekt uit Eindhoven, haalde Jason Culina naar de kant en bracht Arouna Koné binnen de lijnen. Die omzetting leidde binnen een paar minuten al tot de gelijkmaker. Farfan maakte zijn negentiende seizoensdoelpunt en bracht PSV daarmee op 1-1, een stand die voldoende was om voor de negentiende keer landskampioen van Nederland te worden.

Na de goal drong PSV nog wel aan, maar wekte niet de indruk de kampioenswedstrijd ten koste van alles te willen winnen. Al vooraf was duidelijk dat een puntje tegen FC Groningen genoeg zou zijn om kampioen van Nederland te worden. Omdat ook Groningen genoegen nam met het punt - welkom in hun strijd om de vijfde plaats - was het laatste kwartier van het duel voorspelbaar: er gebeurde vrijwel niet meer.