ROTTERDAM - De Keniaan Sammy Korir heeft de 26e editie van de marathon van Rotterdam op zijn naam geschreven. De 34-jarige Keniaan, goed voor de tweede marathontijd ooit, legde de zondag 42 kilometer en 195 meter af in 2 uur, 6 minuten en 38 seconden. Korir liet in de laatste kilometer zijn landgenoot Paul Kiprop Kirui en Charles Kibiwott achter.

Met 2.06.38 bleef Korir maar net boven het parkoersrecord van Felix Limo, die in 2004 op 2.06.14 uitkwam. De tijd van Korir, die als persoonlijk record 2.04.56 heeft staan, is de beste jaartijd van 2006. Voor de Keniaan was het zijn achtste zege in twintig marathons. De tweede plaats zondag was voor Paul Kiprop Kirui in 2.06.44. De derde plaats ging naar Charles Kibiwott in 2.06.52.

Maase prolongeert

Kamiel Maase heeft zondag bij de marathon van Rotterdam zijn nationale titel geprolongeerd. De 34-jarige atleet legde de 26e editie af in 2 uur, 10 minuten en 45 seconden. Daarmee bleef Maase, dit jaar ook al nationaal kampioen veldlopen, ruim boven zijn eigen nationaal record van 2.08.31 uit 2003. Voor Maase is het zijn derde marathontitel in zijn loopbaan.

Later dit jaar komt hij ook nog uit de op de marathon tijdens de Europese titelstrijd in Göteborg. Maase kwam zondag in de door de Keniaan Sammy Korir gewonnen wedstrijd als tiende binnen. Sander Schutgens eindigde in 2.17.55 (officieus) als tweede Nederlander.

Slechte samenwerking

Maase raakte tijdens de race danig geïrriteerd door de minieme samenwerking tussen de tempomakers in zijn groep. De microbioloog, weggegaan met een eindtijd van tussen de 2.08 en 2.09 in zijn hoofd, verloor veel tijd. "De een liep soms rechts voor me, de ander links en een derde achter me. De kilometertijden waren langzamer dan afgesproken. Op een gegeven moment werd er wel erg veel afgeweken van het afgesproken schema."

Maase, die zich intensief op Rotterdam had voorbereid, vond ondanks zijn mindere tijd dat hij een sterke marathon had gelopen. "Ik heb in de tweede fase van de race veel plaatsen gewonnen. Maar ik dacht dat ik in een betere vorm verkeerde dan ik hier heb laten zien."