BREDA - NAC heeft de kansen op lijfsbehoud zaterdag vergroot dankzij een zege op NEC: 2-1. De Bredanaars hebben nu 33 punten en blijven daarmee voorlopig verwijderd van de zestiende plaats, die aan het einde van de competitie nacompetitievoetbal tot gevolg heeft.

De laatste twee wedstrijden speelt NAC tegen directe concurrent Heracles en PSV. Vooral het duel van woensdag tegen de Almeloërs is van cruciaal belang.

Voor NEC heeft de nederlaag geen directe gevolgen. De Nijmegenaren hebben kwalificatie voor de play-offs nog altijd in eigen hand, al had de Gelderse club het zichzelf bij winst een stuk makkelijker gemaakt.

Stijgende lijn

Dat die overwinning er niet kwam, was logisch. NAC trok de stijgende lijn van de laatste weken door. Dinsdag speelde de ploeg van trainer Lok een prima wedstrijd bij AZ, die wel met 3-2 verloren ging. Een week eerder werd Ajax in Amsterdam verdiend op 1-1 gehouden.

Seizoensrecord

Tegen NEC kreeg NAC wel snel een tik te verwerken. Boutahar bracht de Nijmegenaren al na twintig seconden op voorsprong. Daarmee verbrak hij het seizoensrecord van AZ'er Shota Arveladze. Hij trof tegen SC Heerenveen na 24 seconden doel.

NAC raakte niet van slag en speelde een prima eerste helft waarin het NEC ver terug drong. Leonardo en Diba waren, met hun beweeglijkheid, een plaag voor de defensie. Vooral Pothuizen werd aan alle kanten voorbij gelopen. Na een kwartier bracht Diba NAC langszij. Ondanks een handvol grote kansen, wist NAC voor rust niet vaker te scoren. Ook na de pauze was het, in eerste instantie, vooral de thuisclub die aanviel. Leonardo zette uiteindelijk NAC in de 55e minuut op een bevrijdende voorsprong: 2-1.

Kanteling

Daarna kantelde de wedstrijd volledig. NAC probeerde krampachtig de voorsprong te verdedigen en vergat te blijven voetballen. NEC creëerde veel kansen, maar wist de gelijkmaker niet te forceren.

De overwinning zal vooral Lok goed hebben gedaan. In december vertrok hij als coach bij NEC, vanwege een verschil van inzicht met de clubleiding over het te voeren beleid.

Sparta strijdt mee om lijfsbehoud

Door een ruime zege zaterdagavond op het Kasteel tegen het reeds gedegradeerde RBC Roosendaal (5-0) blijft de veilige vijftiende plek bereikbaar. Sparta heeft het ontlopen van de nacompetitie echter niet in eigen hand. De concurrenten ADO Den Haag, NAC Breda en Heracles Almelo moeten in de resterende twee duels punten verliezen en Sparta zelf mag niet falen tegen RKC Waalwijk (thuis) en in het Zuiderpark tegen ADO Den Haag.

Als trainer Vloet met Sparta de play-offs kan ontlopen, heeft hij het goed gedaan in zijn eerste jaar op Spangen. De oudste club in het betaald voetbal keerde dit seizoen via de nacompetitie terug in de eredivisie. Het was een succes van de machthebbers op het Kasteel, die de noodlijdende club met hulp van de gemeente Rotterdam (koop van het stadion) redden van de ondergang.

Koopjes en afdankertjes

Vloet kwam naar Sparta en wist dat er financieel weinig mogelijk was om zijn selectie te versterken. De van Roda JC overgekomen trainer moest met "koopjes en afdankertjes" als doelman Ponk (FC Utrecht), Gudelj (NAC Breda), Oost (RKC Waalwijk), Cvetkov (Helmond Sport), Rose (Heerenveen) en Polak (ADO Den Haag) het avontuur in de eredivisie in. Al snel bleek het gemis van topschutter Koevermans (AZ) Sparta op te breken. Cvetkov, Rose en Oost zijn geen doelpuntenmakers, evenals de in de winterstop gehuurde spits Van Tornhout (Club Brugge).

Maar uitgerekend tegen RBC Roosendaal scoorde de gehele Spartaanse aanval. De 17-jarige jeugdinternational Emnes schoot na ruim een half uur raak: 1-0. Na de rust zorgden Cvetkov, Rose en Oost (2) voor opluchting op het Kasteel. Obodai miste zelfs nog een strafschop.

Heracles vrijwel veilig

Heracles Almelo weet zich na de overwinning van 0-2 bij RKC Waalwijk (1-1) vrijwel zeker gevrijwaard van de nacompetitie. De voorsprong van vijf punten op Sparta moet voldoende zijn voor directe handhaving in de eredivisie.

Het heeft de Almeloërs, die de geschorste Höcher moesten missen, de nodige moeite gekost om de veilige marge te bereiken. RKC Waalwijk, zonder Fuchs, De Ceulaer en Martens die alledrie geblesseerd zijn, was vrijwel de gehele wedstrijd in de meerderheid. De thuisploeg slaagde er echter niet in op voorsprong te komen.

Van de Haar

De Waalwijkers misten scherpte in de afwerking bij doelpogingen van met name Van de Haar. De geblokte spits schoot eerst uit een vrije trap snoeihard naast, zag een kopbal over het doel gaan en daarna een omhaal naast de verkeerde kant van de paal verdwijnen.

De beste kans in de eerste helft was zelfs voor Heracles. Een slecht geraakte bal van Teixeira bracht de al snel voor Nurmela ingevallen Hirayama alleen voor doelman Van Dijk, die het slappe schot van Japanner nog net kon keren.

Even na rust nam Heracles tegen de verhouding een voorsprong. Op aangeven van Tamarus kon Quansah de openingstreffer achter doelman Van Dijk tikken. Een kwartier voor tijd maakte Tamerus aan alle onzekerheid een eind: 0-2.

Optimisme

Met een voorsprong van vijf punten moet Heracles geacht worden het vege lijf te redden met nog een thuiswedstrijd tegen NAC Breda en een uitwedstrijd tegen Roda JC voor de boeg, Een knappe prestatie van de ploeg uit Almelo, al waarschuwde trainer Bosz voor een te groot optimisme. "We moeten de punten nog wel pakken. Maar met deze inzet en wilskracht moeten we het kunnen redden."