SHANGHAI - De Nederlandse zwemsters konden zaterdag nauwelijks de juiste woorden vinden. Met hun gouden medaille én een wereldrecord op de 4x100 meter vrij verraste het viertal de concurrentie, maar vooral zichzelf. Met een tijd van 3.33,32 haalden Inge Dekker, Hinkelien Schreuder, Chantal Groot en Marleen Veldhuis maar liefst 1,23 van de oude toptijd af die al sinds 1997 in handen was van China.

"Ik schrok me echt een hoedje toen ik die tijd op het bord zag staan. Dat geloof je toch niet", stammelde Hinkelien Schreuder.

"Natuurlijk hoop je op een medaille, maar nu winnen we gewoon goud en dan in een wereldrecord. We hebben ook nog de hele race op kop gelegen. Het is echt niet te bevatten."

Tennisstadion

Alle vier de zwemsters stegen zaterdag boven zichzelf uit in het tot zwembad omgebouwde tennisstadion Qi Zhong. Veldhuis, vrijdag al goed voor zilver op de 100 vrij, liet met 52,17 de een na snelste splittijd ooit noteren. Maar ook Dekker, Schreuder en Groot haalden een flinke stuk van hun persoonlijke record af. De tijd van Dekker (53,52) was vrijdag in de finale van de 100 vrij zelfs goed geweest voor een bronzen medaille.

Naast een sterk gezwommen race dankte het Oranje-kwartet de onverwachte zege ook aan de juiste tactiek. De vier waren in de ochtendsessie bewust afgeremd om 's avonds in een buitenbaan te kunnen starten. "We wilden vanaf de buitenkant voor een verrassing zorgen", legde interim-coach Marcel Wouda uit.

Rustig aan

"We hebben er daarom bij de meiden op aangedrongen het in de series heel rustig aan te doen. We wisten toch wel dat we de finale zouden halen, maar als je in het midden zwemt, kun je de anderen meetrekken. Het heeft echt perfect uitgepakt".

Dekker, Schreuder, Groot en Veldhuis hebben in het verleden al vaker laten zien dat ze in een 25-meterbad tot mooie dingen in staat zijn. Ze pakten al eerder de wereldrecords op de 4x50 vrij en 4x50 wissel. Maar deze prestatie kwam bij alle vier met stip bovenaan.

Extra speciaal

"Dit is het eerste officiële wereldrecord, dus dat maakt het extra speciaal', stelde Dekker. "Die toptijden op de 50 waren ook leuk, maar wel officieus. Het is geweldig met dit team te zwemmen. We halen het beste in elkaar naar boven."

Ook de winst op Australië gaf de prestatie extra glans. De vrouwenploeg uit het zwemland bij uitstek startte mede door de inbreng van de ongenaakbare Lisbeth Lenton als absolute favoriet.

Groot: "Vooraf hebben we ons toch wel een beetje zorgen gemaakt over Australië en nu hebben we ze gewoon verslagen. Dit hadden we echt niet verwacht. Ik heb er absoluut geen woorden voor."

Finaleplaatsen

Naast het gouden succes dwongen de zwemsters op de voorlaatste dag ook nog vier finaleplaatsen af. Veldhuis (50 vrij), Dekker (100 vlinder) en Schreuder (50 vrij en rug) kunnen zondag opnieuw op medaillejacht. "Dit geeft veel zelfvertrouwen", keek Dekker vooruit.

"Ik heb nu drietiende van mijn persoonlijk record op de vrije slag gehaald, dan moet ik dat toch ook op de vlinder kunnen." Robin van Aggele komt zondag ook nog in een finale in actie. Hij bereikte de beste acht op de 100 wissel.