DOHA - De Italiaanse motorcoureur Valentino Rossi heeft zaterdag tijdens de Grote Prijs van Qatar revanche genomen op zichzelf. Na de mislukte ouverture in Jerez sloeg hij ouderwets toe in de tweede wedstrijd van het GP-seizoen. De zevenvoudige wereldkampioen stuurde zijn Yamaha in de MotoGP-klasse op het circuit van Doha als eerste over de finishlijn, in een tijd van 43.22,229.

Rossi hield de Amerikaan Nicky Hayden (43.23,129) en zijn landgenoot Loris Capirossi (43.23,723) achter zich. Met zijn eerste seizoenszege nam Rossi wraak voor de pijnlijke veertiende plaats in Jerez, na een onfortuinlijke val. Capirossi, die de openingsrace in Spanje won, behield in Doha de eerste plaats in de WK-rangschikking.

In zeer winderige omstandigheden kwam Rossi halverwege de race aan kop. De 27-jarige wereldkampioen moest nog wel een keer Hayden voorrang verlenen, maar in de slotfase reed de Italiaan toch in een ouderwetse stijl naar de overwinning, zijn 54e in het WK-circuit.

Ranglijst

Daarmee kwam hij op de eeuwige ranglijst op gelijke hoogte met de Australiër Mick Doohan. De Italiaan Giacomo Agostini is met 68 GP-zeges nog altijd recordhouder in de motorsport. "Getallen zijn absoluut belangrijk", gaf Rossi na afloop toe.

"Het is een fijn gevoel dat ik nu evenveel heb gewonnen als Mick Doohan. Maar ik vind deze zege op zichzelf veel belangrijker. Ik had een moeilijke tijd in Jerez.

Maar daarmee heb ik nu afgerekend. Feitelijk is voor mij het seizoen nu pas echt begonnen."

Bautista

Alvaro Bautista zegevierde opnieuw in de 125cc-klasse. De Spaanse motorcoureur stuurde zijn Aprilia na 38 minuten en 56,548 seconden over de eindstreep.

Bautista had bijna zeven seconden voorsprong op de Fin Mika Kallio, die tweede werd. Zijn landgenoot Sergio Gadea eindigde als derde. De jonge Nederlander Joey Litjens finishte in de achterhoede, 27e in 40.40,055.

Debuut

"Ik ben dik tevreden over mijn race en mijn klassering", liet de 16-jarige debutant weten. "Er had misschien nog wel meer in gezeten. Maar het feit dat ik de Europees kampioen van vorig jaar Conti en zijn landgenoot Baroni kon voorblijven, zegt me heel veel.

Dat geeft me een goed gevoel. In Jerez waren die twee Italianen nog te snel voor mij. Ik hoop dat ik de opgaande lijn kan vasthouden."

250cc

Jorge Lorenzo boekte, in navolging van landgenoot Bautista, zijn tweede zege bij de kwartliters. De Spaanse Aprilia-coureur vocht een enerverende strijd uit met de Italiaan Andrea Dovizioso (Honda). Het verschil op de streep was minder dan eentiende. Roberto Locatelli (Aprilia) werd derde.