SHANGHAI - De Nederlandse zwemploeg heeft zaterdag op de voorlaatste dag een succesvolle ochtendsessie afgewerkt bij de wereldkampioenschappen kortebaan in Shanghai. De zwemsters kwalificeerden zich als vijfde voor de finale van de 4x100 meter vrij en daarnaast dwongen Marleen Veldhuis, Hinkelien Schreuder (2), Inge Dekker en Robin van Aggele (2) een halve finaleplaats af.

Dekker, Schreuder, Chantal Groot en Veldhuis lieten op de 4x100 vrij een tijd van 3.41,79 noteren. Favoriet Australië ging als snelste door in 3.40,61. Veldhuis had zich daarvoor met 24,85 als derde gekwalificeerd voor de halve eindstrijd van de 50 meter vrij.

De Twentse, vrijdag winnares van het zilver, verdedigt op de sprint de titel. Ook Schreuder haalde de volgende fase van de 50 vrij met een zesde tijd van 25,01. De veelzijdige zwemster kwalificeerde zich ook als zevende (28,27) voor de halve finales van de 50 meter rug.

Hinkelien Schreuder bereikte later op de dag de finale van de 50 meter rugslag bereikt. De zwemster van NZE liet in de halve eindstrijd met 28,03 de zevende tijd noteren. De finale staat zondag op het programma.

Vlinder

Dekker plaatste zich met gemak voor de halve eindstrijd van de 100 meter vlinder. Ze kwam tot een met de Slowaakse Moravcova gedeelde tweede tijd van 58,78.

Coach Fedor Hes was tevreden over de verrichtingen van de zwemsters en ziet ondanks het drukke programma absoluut medaillekansen op de estafette. "Iedereen heeft het rustig aan gedaan. Er is geen onnodige energie verspeeld. In de finale gaan ze echt gas geven. De meiden willen wereldkampioen worden."

Mannen

Bij de mannen kende Robin van Aggele een geslaagde ochtend met halve finaleplaatsen op de 50 school en 100 wissel. Hij kwalificeerde zich respectievelijk als veertiende (27,28) en zevende (55,01). Alleen Bas van Velthoven en Robert Lijesen redden het niet op de 100 meter vrij. Van Velthoven kwamen met een zeventiende tijd van 48,92 net tekort. Lijesen eindigde met 49,20 als 23e.

"Het is natuurlijk zuur als je op zo'n manier wordt uitgeschakeld", zei Hes over zijn pupil Van Velthoven. "Bas heeft een hele goede race gezwommen, maar het zit allemaal zo dicht bij elkaar. Je moet dan ook een beetje geluk hebben. Hij moet ook nog net dat stapje verder zetten om dat niveau te halen."