HEERENVEEN - In de moeizame jacht op de bovenste vijf plaatsen kreeg Ajax vrijdagavond hulp uit onverwachte hoek. De Amsterdammers zagen evenals FC Groningen tevreden toe hoe Heerenveen slechts gelijkspeelde tegen Feyenoord (1-1).

Bekijk video: Modem/ Breedband

De Friezen werden daardoor bijna kansloos voor deelname aan de play-offs om een plaats in de voorronde van de Champions League. Heerenveen telde een punt minder dan Ajax en FC Groningen die allebei zondag nog in actie komen.

Druk

Heerenveen was in het duel met Feyenoord alleen bij een zege gebaat. De Friezen waren dan in ieder geval voor even naar de vijfde plaats geklommen. Ze hadden de druk op Ajax en FC Groningen flink vergroot. De Amsterdammers staan zondag namelijk voor de lastige thuiswedstrijd tegen AZ. FC Groningen moet op bezoek bij PSV dat kampioen kan worden.

Heerenveen speelde een slechte wedstrijd maar kwam in de 49e minuut via Tarvajärvi toch op voorsprong. Invaller Van Hooijdonk verpestte in de 79e minuut met de gelijkmaker een Fries volksfeestje.

Opsteker

Voor Feyenoord, dat in de sterkst mogelijke opstelling acteerde, betekende het gelijke spel slechts een kleine opsteker. De ploeg is in afwachting van de play-offs waarin het een matig seizoen alsnog goed kan maken. Voorzitter Van den Herik van de Rotterdamse club sprak onlangs zijn tevredenheid uit over het eerste elftal en schonk trainer Koeman een verbeterd contract.

Derde

Toch presteert Feyenoord vooralsnog nauwelijks beter dan in de teleurstellende afgelopen jaren. De club beëindigt de reguliere competitie waarschijnlijk als derde. De Rotterdammers strandden al in de eerste ronde van de UEFA-beker en verloren de eerste de beste wedstrijd in de nationale bekercompetitie.

Zorgwekkend voor Feyenoord is dat het met de play-offs in aantocht steeds slechter gaat presteren. De Rotterdammers wonnen slechts twee van de laatste zes competitieduels. Vier van deze bewuste wedstrijden werden bovendien nog in De Kuip afgewerkt.

Kalou

Feyenoord maakte het zich in het Abe Lenstra-stadion onnodig moeilijk. De Rotterdammers verzuimden voor rust te profiteren van de vele fouten in de defensie van Heerenveen. Kalou raakte in de 29e minuut na een misser van Poulsen de paal. Kuijt verscheen vier minuten later na een blunder van Drost alleen voor doelman Vandenbussche. De spits, voor de 179e keer op rij actief in de eredivisie, schoot naast. Kalou miste in de 36e minuut voor de tweede keer in kansrijke positie.

Heerenveen had minder kansen nodig dan Feyenoord. Tarvajärvi benutte in de 49e minuut de eerste de beste mogelijkheid van de thuisploeg. De Fin was sneller dan Vlaar en liet Ekramy kansloos: 1-0. De doelman uit Egypte debuteerde in de basisformatie van de Rotterdammers. Hij verving vorige week in de rust de onzekere Aerts die na een blunder om een wissel vroeg.

Bank

Trainer Koeman van Feyenoord nam zijn gewezen eerste doelman niet eens meer mee naar Heerenveen. Jeugdkeeper Doedee zat in het Abe-Lenstra-stadion voor het eerst bij het eerste elftal op de bank. Koeman bracht de laatste twintig minuten met Van Hooijdonk een extra aanvaller in de ploeg. Op aangeven van Kuijt zorgde de spits in de 79e minuut voor de gelijkmaker. Hij bewees daarmee Ajax en FC Groningen een grote dienst.