AMSTERDAM - Een wederom sterk gehavend Ajax moet zondag tegen AZ voorkomen dat het uit de top vijf van de eredivisie duikelt. Trainer Danny Blind kent grote defensieve problemen en mist in de eigen ArenA ook nog zijn twee aanvallende middenvelders.

Voor de geblesseerde verdedigers Grygera en Emanuelson komt de wedstrijd tegen AZ zeker nog te vroeg. Rechtsback Trabelsi beslist pas zondag of hij kan spelen en linkerverdediger Juanfran is geschorst. Heitinga is weer inzetbaar maar mist wedstrijdritme. Op het middenveld ontbreken de gekwetste Pienaar en Sneijder.

Sneijder

Sneijder is bijna hersteld van een hamstringblessure. Blind ziet in hem nog geen basisspeler. Onduidelijk is nog of de linkspoot op de bank plaatsneemt. "Dat moeten we nog bekijken", aldus Blind die zijn ploeg op 5 maart tegen Sparta voor het laatst in de competitie zag winnen.

Trainer Louis van Gaal van AZ kent nauwelijks blessureleed. De oefenmeester twijfelt alleen nog over de inzetbaarheid van Opdam. Hij heeft in De Zeeuw een goede vervanger.

Play-offs

Met een zege op Ajax verkleint AZ de kans dat het in de play-offs tegen de Amsterdammers moet uitkomen. Van Gaal verzekerde in de aanloop van het duel met zijn oude club dan ook dat hij voor de winst gaat. "Maar niet omdat Ajax de tegenstander is. We willen altijd winnen", aldus de trainer die zondag in tegenstelling tot de laatste weken plotseling geen spelers rust meer geeft.

Blind beseft als geen ander dat Ajax zich in de strijd om de vijfde plaats nauwelijks meer puntenverlies kan veroorloven. "En juist daarom is het vervelend dat we nog steeds zoveel spelers missen", aldus de trainer die zijn ploeg in de laatste vier competitiewedstrijden slechts twee punten zag halen.

Toekomst

Opvallend is dat de clubleiding van Ajax de afgelopen week niet wilde reageren op vragen over de toekomst van Blind. Technisch directeur Van Geel, algemeen directeur Fontein, en voorzitter Jaakke weigerden te bevestigen dat ze ook na de tiende competitienederlaag nog pal achter de hoofdtrainer staan.

"Ik weet niet precies wat hen allemaal is gevraagd", aldus Blind. "Ik ben daar ook niet zo mee bezig. We moeten zondag tegen AZ winnen. En dat zal moeilijk worden.

AZ heeft een goede ploeg en wil heel graag van ons winnen", aldus de oefenmeester die donderdag nog wel samen met Van Geel een mogelijke aanwinst bekeek. "Of dat betekent dat ik volgend seizoen ook nog hoofdtrainer ben? In de voetballerij is niets zeker, dat weten jullie toch ook allemaal."