SEOUL - Het Internationaal Olympisch Comité hoeft zich in de toekomst over zijn financiën geen zorgen te maken. Dat verklaarde vrijdag voorzitter Jacques Rogge tijdens het congres van zijn overkoepelende sportorganisatie in Seoul.

De Belg baseerde zich aan het slot van de sessie in de Zuid-Koreaanse hoofdstad op inkomsten uit tv-rechten, marketing en kaartverkoop. Het pakket aan rechten voor Vancouver 2010 en Londen 2012 zal volgens verwachting een kleine 700 miljoen euro meer opleveren dan dat van Turijn 2006 en Peking 2008.

Rooskleurig

"Het ziet er zeer rooskleurig uit", zei Rogge. Wel waarschuwde hij. "Dit hebben we te danken aan goede prestaties uit het verleden. Daarom moet nauwlettend in de gaten worden gehouden dat we ons huidige niveau blijven verbeteren. Anders komt er ongetwijfeld een ommekeer."

In dat kader wil Rogge blijven kijken naar veranderingen in het programma. Hij zei dat de internationale federaties met hun tijd moeten meegaan. Op het volgende congres, in 2007, wil de IOC-voorzitter de procedure voor wijzigingen versoepelen. Vorig jaar werden honk- en softbal uit het programma gehaald. Het was de eerste keer sinds 1936 dat een sport verdween.

Rogge verklaarde verder dat voor de organisatie van de Olympische Spelen in 2016 al zes landen interesse hebben getoond. Het gaat daarbij om India, Japan, Spanje, de Verenigde Staten, Brazilië en Italië. De inschrijvingsperiode begint in 2008. De komende twee (zomer)Spelen zijn in Peking (2008) en Londen (2012).