WK KORTEBAAN SHANGHAI - De Nederlandse zwemmers zijn vrijdag bij de derde ochtendsessie van de wereldkampioenschappen kortebaan in Shanghai blijven steken in de voorronde. Hinkelien Schreuder en Robin van Aggele kwamen tekort voor een plaats in de finale van respectievelijk de 200 meter rug en 200 meter school. Bastiaan Tamminga miste door een slordige race de halve finales van de 50 meter vlinderslag.

Schreuder zette op de 200 rug een tijd neer van 2.16,50. De zwemster van NZE komt vrijdag later samen met Inge Dekker nog wel in actie in de finale van de 50 meter vlinder.

Vermoeidheid

"Omdat er bij Hinkelien behoorlijk wat vermoeidheid inzit hebben we nog wel even getwijfeld of ze de 200 rug zou zwemmen", zei haar coach Mandy van Rooden met het oog op de eindstrijd. "Maar omdat er een lange rustperiode tussen zit hebben we het toch gedaan. Ze komt duidelijk nog wat vermogen tekort en daarom is het juist goed voor haar om te racen. De finale was niet echt het doel."

De prestatie van Tamminga was wel teleurstellend voor Van Rooden. Haar pupil had gerekend op een plaats bij de beste zestien, maar hij strandde met 24,18 op een twintigste plek. Van Rooden: "Hij zwom een hele slordige race. Hij kwam na de eerste vijftien meter niet goed boven en kwam daardoor niet uit bij het keren en het finishen. Hij was echt uitgerust voor dit WK, dus dit is absoluut een teleurstelling."

Robin van Aggele kwam met zijn tijd van 2.10,09 nog dicht in de buurt bij de best acht voor een plaats in de finale op de 200 school. Hij eindigde hiermee uiteindelijk als elfde.