VITORIA-GASTEIZ - Oscar Freire heeft de Raboploeg donderdag in de Ronde van Baskenland aan een dagsucces geholpen. De Spanjaard was aan het einde van de vierde etappe, van Lerin naar Vitoria-Gasteiz over 172 kilometer, de beste in de sprint van een grote groep.

Freire versloeg met ruim verschil zijn landgenoot Samuel Sanchez, die de leiding in het algemeen klassement behield. Bram Tankink was de beste Nederlander op de twaalfde plaats. Boogerd eindigde in de groep als 57e.

Finishfoto

Maandag was Freire in de eerste etappe ook al dicht bij de overwinning. Toen troefde de Spanjaard Valverde hem op de streep af. De finishfoto bracht uitkomst, dat was donderdag niet nodig.

Freire won afgetekend en zegevierde voor de derde keer dit jaar. Eerder won hij een rit in de Tirreno-Adriatico, eveneens uit de ProTour, en triomfeerde de drievoudig wereldkampioen in de Brabantse Pijl.

Blessure

Freire draait vooralsnog beter dan in 2005, toen hij overigens ook sterk begon. Maar na de door hem gewonnen Brabantse Pijl ging het restant van zijn seizoen verloren door een zitvlakblessure.

Freire is nog altijd niet helemaal van die problemen verlost. Uit voorzorg meed hij deze weken de Vlaamse kasseienkoersen. In Baskenland doet hij vorm op voor de klassiekers waarin ploegleider Erik Breukink hem in topvorm hoopt te zien: de Amstel Gold Race en Luik-Bastenaken-Luik.