GELEEN/ZEIST - Meer dan honderd supporters van Roda JC vechten het stadionverbod aan, dat ze opgelegd kregen na de bekerwedstrijd tegen Ajax op 22 maart. In een kort geding, dat woensdag 12 april dient bij de rechtbank in Utrecht, eist de groep van 107 fans dat de voetbalbond KNVB de straf intrekt. De Limburgse supporters vinden dat zij onterecht zijn opgepakt.

De fans maken deel uit van een groep van 130 supporters die bij ongeregeldheden tijdens het halve finaleduel in Amsterdam werden opgepakt. Volgens het Openbaar Ministerie verstoorden ze de openbare orde. De KNVB legde vervolgens allemaal een algeheel stadionverbod op voor de duur van negen maanden.

Schermutseling

De Geleense advocaten Geelkerken en Jegers hebben de verklaringen van de verbolgen fans gebundeld en in de dagvaarding opgenomen. Volgens de Roda-supporters, die via de buscombi naar de Amsterdam ArenA waren gereisd, heeft vooral de mobiele eenheid uiterst gewelddadig en hard opgetreden bij een schermutseling tussen een klein aantal fans van Ajax en Roda op het stadionplein vlak voor de wedstrijd.

Het overgrote deel van de supporters beweert part noch deel aan het relletje te hebben gehad, maar is door de politie hardhandig naar een plek tussen gesloten poorten gedreven. Daar hebben de fans de hele wedstrijd, die door Ajax met 4-1 werd gewonnen, gezeten en dus geen minuut van het voetbal gezien. Vervolgens zijn de fans naar Amsterdamse politiebureaus gebracht en in de cel gezet.

Bussen

Tussen één en vijf uur 's nachts zijn ze op vrije voeten gesteld. "De bussen waarmee de supporters naar de voetbalwedstrijd zijn gegaan, waren al naar Limburg gereden. De supporters dienden dus maar te zien hoe ze thuiskwamen", aldus de dagvaarding.

De 107 fans zijn zeer verbolgen over deze behandeling en eisen dat het stadionverbod wordt opgeheven. Ze voelen zich extra gedupeerd omdat ze ook niet naar wedstrijden mogen van het Nederlands elftal op het WK voetbal.

Lik-op-stuk-beleid

De KNVB laat bij monde van een woordvoerder weten dat de bond zich keurig aan de afspraken heeft gehouden: "Wij baseren ons op de gegevens van het OM. Er was sprake van verstoring van de openbare orde en dan passen we de regels toe van het lik-op-stuk-beleid. Dat betekende in dit geval een stadionverbod voor alle gearresteerde fans."