SHANGHAI- De Nederlandse zwemsters hebben op de tweede dag van de wereldkampioenschappen in Shanghai vier halve finaleplaatsen afgedwongen. Marleen Veldhuis kwalificeerde zich met een derde tijd van 54,05 voor de laatste zestien op de 100 meter vrij. Inge Dekker plaatste zich met een tijd van 26,65 als vijfde voor de 50 meter vlinderslag.

Hinkelien Schreuder komt later deze donderdag twee keer in actie. Ze pakte in 26,87 (13e) een halve finaleplaats op de 50 meter vlinder en plaatste zich in 1.02,45 als zesde voor de halve eindstrijd op de 100 meter wisselslag. Bij de Europese titelstrijd in het 25-meterbad vorig jaar december won de Twentse brons op dit nummer.

Stapje voor stapje

Coach Fedor Hes was tevreden over de prestaties van zijn pupil Veldhuis en over Dekker, die hij in Shanghai tijdelijk begeleidt. "Ze zijn allebei rustig begonnen. Vooral bij Inge hebben we er echt op gehamerd dat ze in de series niet alles zou geven. Ze moeten het echt stapje voor stapje doen, morgen in de finale begint het eigenlijk pas. Ze hebben dat vanochtend goed gedaan."

Dekker had ook een startbewijs op de 100 meter vrij afgedwongen, maar ze besloot zich volledig op de 50 meter vlinder te concentreren. Hes verwacht op het koningsnummer een zeer spannende finale. De favorieten gaven elkaar in de series weinig toe. De Australische wereldrecordhoudster Lisbeth Lenton liet met 53,95 de tweede tijd noteren. De Amerikaanse Maritza Correia ging als snelste door in 53,79. "Dat wordt echt een mooie strijd", voorspelde Hes. Veldhuis veroverde twee jaar geleden in Indianapolis brons op de 100 meter vrij.