TURIJN - Arsenal heeft voor de eerste keer in de clubhistorie de laatste vier van de Champions League bereikt. De Engelse ploeg van de Franse coach Wenger hield Juventus woensdagvond in Turijn betrekkelijk eenvoudig in bedwang: 0-0. Dat was na de kranige zege (2-0) vorige week in Londen ruim voldoende voor een dubbele afspraak met het Spaanse Villarreal in de halve eindstrijd later deze maand.

Voor het teleurstellende Juventus herhaalde de geschiedenis zich. De Oude Dame werd vorig seizoen ook door een Engelse ploeg, de latere winnaar Liverpool, in de kwartfinales uitgeschakeld. In een verder verleden was ook Manchester United tot twee keer toe de Italiaanse topclub de baas.

Nedved

Fabio Capello, de trainer van Juventus, moest het doen zonder de geblesseerde Del Pierro en het geschorste drietal Camoranesi, Zebina en Vieira. Wel keerde gangmaker Nedved op het middenveld terug van een schorsing.

Arsenal, met Ljungberg voor Pires en Van Persie op de bank, trad Juventus met veel zelfvertrouwen tegemoet. De Gunners wonnen in de eigen Premier League vier keer op rij, met de klinkende zege zaterdag op Aston Villa (5-0) als imponerende repetitie voor de topper in Turijn.

Eboué

Juventus maakte vanaf het begin een machteloze indruk. De twee aanvallers Trezeguet, de vervanger van Del Piero, en Ibrahimovic kwamen in de eerste helft amper in scoringspositie. Na een half uur wist Trezeguet nog wel het net te vinden, maar dat gebeurde in een krappe buitenspelpositie. Arsenal, dat voor de achtste keer dit seizoen in de Champions League de nul hield, deed aanvallend niet zoveel. De beste actie voor de rust was van Eboué, die na een knappe solo echter te zelfzuchtig was.

De tweede helft begon met een kans voor Henry, de man in vorm bij Arsenal. De Franse sterspeler tikte de bal net iets te ver voor zich uit, waardoor doelman Buffon redding kon brengen. De keeper van Juve greep na ruim een uur opnieuw knap in bij doelpogingen van Fabregas en Ljungberg.

Uitgefloten

De Italiaanse ploeg werd toen al lang en breed uitgefloten door het eigen publiek. Het onvermogen van de Oude Dame deed pijn aan de ogen. Met een rode kaart voor Nedved, die al zijn frustratie legde in een geforceerde tackle, kreeg het kansloze duel voor Juve een even pijnlijk als passend slot.