UTRECHT - Marc Lammers blijft tot en met de Olympische Spelen van Peking in 2008 bondscoach van de Nederlandse hockeysters. De Brabander heeft zijn contract tussentijds met twee jaar verlengd. Dat maakte de Nederlandse hockeybond (KNHB) woensdag in Utrecht bekend.

Lammers trad na de Olympische Spelen van Sydney 2000 aan als bondscoach van de vrouwenploeg. Na het olympisch zilver in Athene (2004) tekende hij voor twee jaar bij. Na het komende wereldkampioenschap in Madrid (eind september) zouden beide partijen bekijken of het zin had om nog eens twee jaar met elkaar door te gaan.

Verlengen

"We zijn blij dat we nu al het contract van Marc hebben kunnen verlengen", liet bestuurslid Jan Albers woensdag in Utrecht weten. Hij is nu nog belast met topsportzaken binnen de KNHB en is tevens de beoogde nieuwe voorzitter van de hockeybond. Tot aan het WK in Madrid fungeert Albers ook nog als teammanager van de hockeyvrouwen.

"Het nieuwe contract voor Marc heeft natuurlijk ook te maken met de uitstekende prestaties", legde Albers uit. Hij doelde daarmee op de trilogie die Oranje na het teleurstellende zilver in Athene veroverde. Lammers won met zijn vernieuwde en verjongde ploeg twee Champions Trophy's en de Europese titel.

"Ik ben ook heel blij met mijn nieuwe contract", gaf Lammers op zijn beurt aan. "In mijn team en in mijn speelsters zit nog groei. Het is daarom prettig dat ik mij de komende jaren op deze groep kan blijven richten. We hebben in de afgelopen tijd veel tijd en energie in talentontwikkeling gestoken. Daar hebben we nu al profijt van. Het is heel leuk om die ontwikkeling door te zetten."

Lammers: "Ik heb in het begin heel erg moeten knokken om weerstanden te overwinnen bij spelers, clubs en mensen buiten het actieve hockey. Het zwemmen tegen de stroom in heeft me veel energie gekost. Ik wist niet of ik dat nog een keer zou kunnen opbrengen. Daarom heb ik na Athene voor slechts twee jaar gekozen. Ik merk nu echter dat mijn vernieuwende ideeën en aanpak snel worden geaccepteerd. Dat maakt het maken van nog meer stappen naar de top voor mij makkelijker."

De Haan

Volgens Lammers is hij bij de vrouwenploeg nog niet over de houdbaarheidsdatum heen. "Ik houd me maar vast aan Foppe de Haan, die ruim vijftien jaar trainer was van Heerenveen. Hij noemde ooit vier punten waarom hij zolang in functie is gebleven. Hij had om de vier jaar een ander team, zelf veranderde hij ook, hij kreeg voortdurend steun van het bestuur en hij probeerde zijn spelers steeds beter te maken. Daardoor raakte niemand uitgekeken op hem. Zo zie ik het ook voor mezelf bij Oranje."

Lammers zei te beseffen dat het verwachtingspatroon rond zijn ploeg na Athene 2004 hoog is opgelopen. "We moeten de resultaten behouden die we nu hebben. Dat is het moeilijkste dat er is. Want winnaar blijven is veel lastiger dan winnaar worden."