KEULEN - De derde plaats van Ralf Schumacher in Australië heeft de spanning binnen het F1-team van Toyota niet weggenomen. De Japanse top is nog steeds niet tevreden met de huidige gang van zaken en heeft topontwerper Mike Gascoyne op non-actief geplaatst. Het naderende ontslag van de Brit zou pas het begin zijn van een ingrijpende herstructurering binnen het team.

"Gezien een fundamenteel meningsverschil hebben we beslist Mike (Gascoyne) voor onbepaalde tijd te schorsen. Verder wensen we niet op deze zaak in te gaan", luidt het persbericht dat Toyota de wereld in stuurde nadat op dinsdag de eerste geruchten over het ontslag van Gascoyne opdoken.

Beiden partijen hullen zich verder in stilzwijgen, maar dat het rommelt binnen Toyota is nu wel duidelijk. De gedwongen vakantie van Gascoyne, in de F1-termen gardening leave genoemd, is volgens insiders pas de start van een grondige herstructurering binnen het F1-team. Ook andere toptechneuten zouden binnenkort vervangen worden.

Spanningen

De herstructurering komt in opdracht van de Japanse-bazen. Het is publiek geheim dat de relatie tussen de top in Japan en hun Europese race-afdeling reeds vanaf het begin van het F1-project heel gespannen is. In de voorbije jaren werden al meermaals spilfiguren uit de technische staf de laan uit gestuurd na meningsverschillen met de Japanse bazen.

Het was na één van de vorige, gedwongen, wissels dat Mike Gascoyne aan boord kwam. De Brit werd voor veel geld bij Benetton (nu Renault) weggekocht en moest het team eindelijk naar de top leiden. Ondanks een bijna onbeperkt budget slaagt Toyota er nog steeds niet in aan de top mee te draaien en dat komt Gascoyne en enkele andere nu dus duur te staan. Of de nieuwe herstructurering snel succes zal opleveren is heel twijfelachtig.