ALKMAAR - NAC Breda is nog lang niet uit de zorgen. De Brabantse staartploeg kwam dinsdagavond bij AZ twee keer op voorsprong. Dat was echter niet voldoende voor een positief resultaat: 3-2 voor de Alkmaarders.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Alle treffers vielen na de rust in een knotsgek kwartier waarin de thuisploeg met prominente invallers als Perez en Arveladze alsnog de sportieve plicht deed. Daardoor bleef AZ ook stevig op de tweede plaats, met de topper zondag bij Ajax in het vooruitzicht. NAC daarentegen moet zaterdag in de 'klassieker' tegen NEC punten pakken om onderin iets meer lucht te krijgen.

Van Gaal benaderde de inhaalwedstrijd opnieuw als een veredeld oefenduel. Al wekenlang doet de voormalige bondscoach een beroep op spelers uit zijn schaduwteam. Enerzijds wil hij zijn oudere krachten sparen voor de komende play-offs, waarvan de AZ-deelname al enige tijd zeker is, aan de andere kant wenst hij de relatief jonge en onervaren voetballers in zijn rijke selectie zoveel mogelijk aan het werk te zien in de eredivisie.

Bank

De bank van AZ zag er dinsdagavond in De Hout indrukwekkend uit met onder anderen Perez, Van Galen, Meerdink, Arveladze, doelman Timmer en toch ook de IJslandse vechtjas Steinsson. Daarnaast ontbraken aanvoerder Landzaat, middenvelder Molhoek en aanvaller Sektioui nog om uiteenlopende redenen. Ondanks al die min of meer prominente afwezigen zag het elftal van AZ er nog helemaal niet zo gek uit.

Toch viel er op het Alkmaarse spel het nodige aan te merken. Het was vaak slordig, rommelig en onsamenhangend. Vooral aanvalsleider Koevermans, die voor de rust twee grote kansen miste, maakte soms een onbeholpen indruk.

Ook de snelle vleugelspits Ikedia, terug na veel blessureleed, toonde weinig overzicht en inzicht. Doelman Zwarthoed was onzeker, vooral bij het uitverdedigen.

Demarrage

NAC, dat in de strijd tegen de onderste play-offs elk punt goed kan gebruiken, gokte voornamelijk op de techniek en de demarrage van Leonardo. De voormalige Feyenoorder werd in de eerste helft door de AZ-defensie goed afgestopt.

Na de pauze gebeurde er plotseling van alles in De Hout. Ikedia trok aanvankelijk veel aandacht naar zich toe. Eerst verspeelde hij knullig de bal waarna Slot doeltreffend kon uithalen. Twee minuten later stelde de Nigeriaan ploeggenoot Koevermans in staat van dichtbij de gelijkmaker te verzorgen: 1-1.

Vier minuten later sloeg Leonardo toe met een karakteristieke versnelling, 1-2. Het was echter opnieuw Koevermans die koelbloedig het evenwicht terugbracht: 2-2. Daarna hielp Arveladze, koud twee minuten in het veld, zijn ploeg aan de onverdiende winst: 3-2. Hij stelde daarmee het officiële kampioenschap van PSV in elk geval uit tot zondag.