SEGURA - De Spaanse wielrenner Samuel Sanchez heeft dinsdag de tweede etappe van de Ronde van Baskenland gewonnen. De renner van Euskaltel nam de leiderstrui over van zijn landgenoot Alejandro Valverde, die derde werd. Michael Boogerd, herstellende van een voetbreuk, finishte in de eerste groep als zesde.

De loodzware rit, met twaalf hellingen, ging van Irún naar Segura over 155 kilometer. Sanchez ontsnapte in de slotfase samen met zijn landgenoot Contador. In de sprint was hij afgetekend de sterkste, Valverde won meteen achter het tweetal de sprint van een eerste groep.

Voor Michael Boogerd was het een tweede test in de aanloop naar de Amstel Gold Race en Luik-Bastenaken-Luik. Boogerd brak half maart een stuk van zijn middenvoetsbeentje af. Sinds die tijd is zijn rechtervoet met tape ingepakt.

De Hagenaar is er inmiddels van overtuigd dat hij in beide klassiekers zal starten. "Alleen weet ik nog niet of ik goed genoeg zal zijn om mee te kunnen strijden om een podiumplaats", zei hij dinsdag nadat hij zich als enige Rabo-renner in het voorste gelid had kunnen handhaven.

Er is reden tot optimisme, erkende hij. "De vorm is oké. Wel krijg ik last van de tape als het warm is. Vanaf morgen gaan we het tapen dan ook minimaliseren."

Ploeggenoten

Terwijl ploeggenoten als Freire en Thomas Dekker in de slotfase van de rit afhaakten voorin, hield Boogerd in zijn eerste optreden na Tirreno-Adriatico opnieuw knap stand. "Als er versneld wordt moet ik soms nog even een gaatje laten, ik mis nog explosiviteit."

Van de Nederlanders stapte Addy Engels halfweg koers al af. De renner van Quick-Step kon simpelweg het tempo niet volgen. "Ik heb geen idee hoe dat komt. Ik ben niet ziek, maar gisteren ging het ook al heel slecht. We gaan in ieder geval mijn bloed onderzoeken", zei de Drent dinsdag.