RIJSWIJK - Zorgen over zijn toekomst maakt Bob de Jong zich niet. "Er is veel vraag naar de olympisch kampioen op de tien kilometer", zegt Ron Mulder, zijn zaakwaarnemer. De schaatser zelf heeft desondanks een nare bijsmaak over gehouden aan zijn gedwongen vertrek bij Team Telfort. "Ik ben zeer teleurgesteld."

De grote successen van de laatste jaren - wereldkampioen 2005, olympisch kampioen 2006 - waren niet voldoende om een nieuwe verbintenis af te dwingen. Wel liet Telfort dinsdag weten dat eerdere uitlatingen over mogelijke financiële achtergronden van de breuk op misverstanden berusten. De ware reden: "We richten ons voornamelijk op schaatsers die progressie kunnen boeken."

Uytdehaage

Daarom nam de formatie kennelijk Jochem Uytdehaage over van TVM. De Jong: "Het hoogst haalbare voor mij is olympisch goud. Dat heb ik net op zak en zo bekeken kan ik de komende drie jaar inderdaad geen progressie meer boeken. Blijkbaar vindt het team het gemakkelijker om aan de slag te gaan met mensen die zijn afgeschreven dan sporters die zojuist het hoogste hebben bereikt. Maar volgend jaar wil ik twee wereldtitels halen, op de 5- en 10 kilometer. Dat is een stevige, maar haalbare doelstelling."

Desondanks zegt De Jong zich over zijn toekomst "absoluut geen zorgen" te maken. De sporter uit Leimuiden: "Er is voldoende ruimte voor een vierde grotere schaatsploeg in Nederland. Ik zie mogelijkheden om die op te zetten. Concreet is er echter nog niets. Ik heb de afgelopen dagen gebruikt om deze tegenslag te verwerken. Ik was toch al op weg naar Zwitserland, die skivakantie heb ik gewoon doorgezet. Nu pas gaan we denken aan hoe verder te gaan."

Natuurlijk gaan er al geruchten dat De Jong in zee gaat met zijn voormalige trainer Wim den Elsen. Mulder wijst erop dat met de status van De Jong alleen al een eventueel nieuwe formatie al snel verzekerd is van de A-status. De Jong: "Bovendien zijn er genoeg goede schaatsers beschikbaar om een team op de been te brengen dat concurrerend kan zijn met de topformaties van dit moment."

Mogelijkheden

De Jong zegt altijd "heel goed" met de ook bij Telfort vertrokken Ralf van der Rijst te hebben samengewerkt. "Maar ook bijvoorbeeld Gerard van Velde en Paulien van Deutekom zijn beschikbaar. Daarnaast zijn bij TVM nog een paar goede schaatsers buiten de boot gevallen. Kortom, de mogelijkheden om er iets moois van te maken zijn talrijk."

Paul

Aan een gesprek met Ingrid Paul, de laatste twee jaar zijn coach, heeft De Jong nu even geen behoefte. Reacties van ploeggenoten deden hem wel goed. "De meesten hebben mij gebeld. Ook zij waren overdonderd. Ze snapten niet wat er aan de hand was. Telfort richt zich op sprint, middenlange afstand en allround. Hoe zit het dan met Gretha Smit? Het blijft een vreemde zaak."

Wel is De Jong blij dat het verhaal dat hij te veel geld vroeg definitief uit de wereld is. Mulder: "We hadden veel moeite met de suggesties in die richting. Financiële zaken zijn nooit aan de orde geweest, zover zijn we in de onderhandelingen niet eens gekomen. Wel hebben we, op hun verzoek, een bedrag genoemd. Dat was een reëel bedrag, passend bij de mogelijkheden van het bedrijf. Dat kan nooit het breekpunt zijn geweest."