HILVERSUM - Bondscoach Marco van Basten overweegt serieus om topscorer Klaas-Jan Huntelaar een plaats te geven in zijn definitieve selectie voor het wereldkampioenschap voetbal dat deze zomer in Duitsland wordt gehouden. De voorman van Oranje is zeer tevreden over de ontwikkeling die centrumspits van Ajax doormaakt.

"Het wordt inderdaad tijd dat hij een kans krijgt in het Nederlands elftal", antwoordde Van Basten maandagavond openhartig op een kijkersvraag in het RTL7-programma Voetbal Insite. "Hij doet het goed bij Ajax, hij valt echt op. Hij laat zien dat hij het niveau aan kan en dat hij kan presteren. Hij scoort aan de lopende band."

Selectie

Van Basten zou met de eventuele uitverkiezing van Huntelaar - die nog nooit werd opgeroepen - wel een risico nemen. De bondscoach moet al op 15 mei zijn definitieve selectie bekendmaken bij de wereldvoetbalbond FIFA.

De spelersgroep komt pas enkele dagen later, op 21 mei, bijeen en speelt voor die tijd geen oefenduels meer. Als Van Basten Huntelaar selecteert is dat puur op zijn prestaties van de afgelopen maanden in de eredivisie.

Slim

Daarover is Van Basten tevreden: "Hij is slim in het strafschopgebied. Hij loopt zich goed vrij en is ook kopsterk. Maar dat geldt eveneens voor andere kandidaten op die positie zoals Van Nistelrooij, Kuijt en Vennegoor of Hesselink. Ik heb echter geen zin om vijf of zes centrumspitsen naar het WK mee te nemen. Een dubbele bezetting lijkt me genoeg. Het is dus een kwestie van keuzes maken. Maar Huntelaar zou een rol als pinchhitter wel aankunnen, denk ik."