IRUN - Alejandro Valverde heeft maandag de eerste etappe van de Ronde van Baskenland gewonnen. De Spanjaard van Illes Balears versloeg na 130 kilometer, met start en finish in Irun, zijn landgenoot Oscar Freire (Rabobank) in de sprint van een grote groep. De fotofinish moest uitsluitsel geven over de winnaar. De Italiaan Davide Rebellin werd derde.

De tweede rit begint dinsdag wederom in Irun, waarna 155 kilometer verderop de finish in Segura gepland is. De deelnemers krijgen net als maandag behoorlijk wat klimmetjes te verwerken. Valverde vertrekt in de leiderstrui.

Maandag moesten de deelnemers, onder wie de Raborenners Michael Boogerd en Thomas Dekker, over vijf hellingen. Twee daarvan waren bergen van de eerste categorie.

Vooraan

Boogerd, die ondanks een breuk in een voetbotje meedoet in Baskenland, toonde zich maandag verscheidene malen vooraan. Hij zette zich bij een van de beklimmingen aan kop van het peloton en hij voerde in de slotfase het pak gedurende een kilometer aan om de kansen voor zijn rappe ploegmaat Freire optimaal te houden.

De Spanjaard verkoos de Ronde van Baskenland boven het Vlaamse wielergeweld. De E3 Prijs, de Ronde van Vlaanderen en ook Gent-Wevelgem van aanstaande woensdag waren aan de drievoudig wereldkampioen bij nader inzien niet besteed.

Hij heeft een teer zitvlak, waaraan hij vorig jaar serieus geblesseerd was. Hij miste nagenoeg het hele wielerjaar en om een herhaling te voorkomen liet hij de Vlaamse kasseien links liggen.

Ultieme jump

In Irun werd dat maandag bijna bekroond met de dagzege, maar Valverde plaatste een ultieme jump. Hij kwam uit het wiel van Freire en zette zich op de streep naast zijn rivaal. Met het blote oog was het verschil niet waar te nemen, met de fotocamera wel:

Valverde won, Freire moet nog even wachten op zijn derde zege van dit seizoen. Hij won een rit in de Tirreno-Adriatico en zegevierde in de Brabantse Pijl.

Breukink

Volgens Rabo-ploegleider Erik Breukink heeft Freire momenteel weinig last van zijn zwakke plek. Hij vatte het als hoopgevend op dat de Spanjaard zich al meteen kon mengen in de strijd om de dagwinst. "We hopen hem straks in goede vorm te zien bij de Amstel Gold Race, de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik."

Freire, Boogerd en Thomas Dekker staan er in het klassement goed voor. Met name voor Dekker, die eerder dit seizoen de Tirreno-Adriatico won, is er aan het einde van deze ronde nog een kans in een individuele tijdrit.

"De ploeg gaat wel proberen hem in het klassement in een goede positie te houden, maar gemakkelijk is dat niet. Deze koers valt nauwelijks te controleren. We bekijken het van dag tot dag en gelukkig hebben we ook Oscar nog voor de etappezeges."