RIO DE JANEIRO - Het internationale zeilteam van ABN AMRO 1 is zondag bij Rio de Janeiro zwak van start gegaan in de vijfde etappe van de Volvo Ocean Race. De riante klassementsleider liep door problemen met het grootzeil al snel grote achterstand op.

Na amper een uur zeilen in lichte omstandigheden in Guanabara Bay lag de Black Betty al ruim acht minuten achter op de concurrentie. De zeilploeg van de Nieuw-Zeelandse schipper Mike Sanderson heeft evenwel tijd genoeg de vertrouwde positie in de voorste gelederen te heroveren.

Bonuspunten

De vijfde etappe gaat over 5000 zeemijl (ruim 9000 kilometer) naar Baltimore in de Verenigde Staten. Onderweg kunnen bij een tussenfinish voor de Braziliaanse kust bij Fernando de Noronha bonuspunten worden verdiend.

De vloot van zes boten wordt rond 20 april in Baltimore verwacht. In de Amerikaanse havenplaats voegt het schip van Team Brunel zich weer bij de deelnemers. De Australische ploeg van schipper Wharington haakte na de derde etappe af wegens materiaalproblemen. Vanuit Baltimore wil Team Brunel, met een nog nader aan te wijzen Nederlander aan boord, meestrijden om de resterende etappezeges.