GRONINGEN - Het gras in het nieuwe Euroborg-stadion wordt met de week groener. Dat komt de noordelingen goed uit, want de groene clubkleur van FC Groningen zal vrijwel zeker vertegenwoordigd zijn in de play-offs. De ploeg van trainer Ron Jans heeft zich zondag na de 2-1-overwinning op Vitesse in de topvijf genesteld.

Europees bekervoetbal lonkt. Zelfs een ticket voor de voorronde van de lucratieve Champions Leaque behoort tot de mogelijkheden.

Voor Vitesse daarentegen lijkt de lente weinig bloei meer op te leveren. De Arnhemmers staan op de tiende plaats en hebben momenteel geen recht op de play-offs.

Schorsingen en blessures

Gezien het spel op Groningse bodem heeft Vitesse daarin ook niets te zoeken. Het elftal miste de felheid waarmee het vorige week Sparta versloeg. Een tikje begrijpelijk was dat wel, trainer Sturing had een moeilijke opdracht om zijn team op oorlogssterkte te krijgen. "Ik miste door schorsingen en blessures al mijn middenveldspelers. De balans in het team was derhalve helemaal zoek."

Ook de thuisploeg had zo zijn handicaps. Van der Laak, Kruiswijk, Levchenko en Salmon waren afwezig. Desondanks waren de Groningers verreweg het gevaarlijkst. Bij balbezit was er vooral in de eerste helft vaak de versnelling, die net iets extra's aan het spel gaf.

Nevland

Op die momenten haalde de formatie van Jans een niveau waaraan Vitesse lang niet kon tippen. De Arnhemmers werden echter vijf keer voorbij gelopen eer de zesde kans door Nevland werd verzilverd. De aanval ging over vijf schijven. Nevland rondde af na een voorzet van Lindgren.

Na de rust trok Groningen met verhoogde energie ten aanval. Dat leverde in de vijftigste minuut loon naar werken op. Matthijs brak, na een verdedigingsfout van Fränkel, door op de linker kant en schoot de bal naar Nevland. De Noor knikte 2-0 binnen. De Arnhemmers raakten vervolgens in een vacuüm. Er kon geen enkele aanval worden opgezet. Groningen daarentegen deed dat wel. Alleen liet de afronding steeds te wensen over. "We hebben toen één fout gemaakt. We hadden 3-0 moeten scoren", zei Jans na afloop.

Concentratiegebrek

Vlak voor het eindsignaal beet Vitesse door concentratiegebrek van de thuisploeg nog even van zich af. Maar het doelpunt van Knopper deed Groningen geen pijn. "We gaan nu hijgen in de nek van Ajax en FC Utrecht. Heerenveen mag achter ons mee hijgen. Het kan een mooie lente worden in Groningen", glunderde Jans.