ROTTERDAM - Feyenoord hoeft zich de rest van het seizoen geen zorgen meer te maken om de stand op de ranglijst. Door de overwinning op FC Twente (4-2) zijn de Rotterdammers verzekerd van minimaal de derde plaats. Het gat naar nummer vier FC Utrecht is met nog drie duels te gaan al elf punten. Feyenoord kan nog wel tweede worden, maar is daarvoor afhankelijk van de resultaten van AZ.

Bekijk video Feyenoord: Modem/ Breedband

Bekijk video FC Twente: Modem/ Breedband

Door de nieuwe competitieopzet kan het elftal van trainer Erwin Koeman zich volledig gaan richten op de play-offs. Zoals de stand nu is, ontmoet het team daarin nummer vier FC Utrecht. Bij winst volgt dan een ontmoeting tegen de winnaar van het duel tussen de nummer twee en de als vijfde geëindigde ploeg (op dit moment AZ en Ajax). De winnaar van dat treffen speelt in de voorronde van de Champions League.

"We hebben ons geplaatst", was het nuchtere commentaar van Koeman na afloop van de wedstrijd. Hij wisselde aan het einde van het duel uit voorzorg Romeo Castelen en Nicky Hofs. "Mede om ze alvast te sparen voor de play-offs", aldus de oefenmeester.

Fouten

Het duel tegen FC Twente stond zondagmiddag bol van de fouten. De belangrijkste kwam op naam van Feyenoord-doelman Maikel Aerts.

De keeper maakte in de 39e minuut een zeldzame blunder waaruit N'Kufo de 2-2 kon scoren. "Daarna wisselde hij zichzelf", zei Koeman. "Hij heeft in de pauze aangegeven dat hij zich slecht voelde en niet verder wilde. Dan heb ik maar één taak en dat is 'm eruit halen. Ik heb zoiets in mijn loopbaan eigenlijk nooit eerder meegemaakt."

Aerts

De opmerkelijke actie van Aerts - weglopen in plaats van revanche proberen te halen - betekent waarschijnlijk het einde van zijn loopbaan bij Feyenoord. De doelman maakte de laatste weken, als invaller voor de geblesseerde Patrick Lodewijks, enkele cruciale fouten.

Koeman oordeelde na de wedstrijd hard over de goalie. "Ook volgende week speelt zijn vervanger Sherif Ekramy. Of Aerts op de bank zit? Dat zullen we nog zien. Hij heeft natuurlijk een enorme mentale tik gehad. Dat geeft weer aan hoe moeilijk het vak van keeper is. Zeker bij Feyenoord."

Aerts is niet de eerste doelman die sneuvelt in De Kuip. Vorig seizoen mislukte Gabor Babos. Ook hij bezweek onder de immense druk. "Aerts heeft de afgelopen weken twee fouten gemaakt waar goals uitkwamen", zei Koeman. "Dat helpt natuurlijk niet mee."

Reactie publiek

Veelzeggend was de reactie van het publiek in de tweede helft. Invaller en debutant Ekramy kreeg zelfs applaus als hij een rollertje opraapte.

Maar Aerts was niet de enige die fouten maakte. De 1-0 van Feyenoord kwam voort uit een domme actie van Ramon Zomer. Kalou profiteerde dankbaar. Zomer speelde ook een hoofdrol bij de 2-0. De centrale verdediger vloerde uitblinker Romeo Castelen in het strafschopgebied, waarna Kuijt in de 22e minuut vanaf de strafschopstip zijn 20e seizoenstreffer kon maken.

Twente kwam nog voor rust knap terug. Eerst scoorde Gerritsen de 2-1, daarna stelde de blunderende Aerts N'Kufo in staat gelijk te maken. Toen Twente-speler Arnar Vidarsson vlak na rust met opnieuw een blunder de 3-2 (Kuijt) inleidde was de wedstrijd gespeeld.

Voetbalinzicht

Kalou maakte daarna ook nog de 4-2, ditmaal na een prachtige voorzet van Castelen. "Ik vind dat we heel professioneel zijn teruggekomen in de wedstrijd. Na de 4-2 hadden we nog alle kans om verder uit te lopen. Maar daarvoor ontbrak het voetbalinzicht een beetje", aldus Koeman.