KERKRADE - Gefrustreerd en machteloos vervolgde Ajax zondagmiddag op bezoek bij Roda JC de lijdensweg door de eredivisie. De Amsterdammers verloren alweer voor de tiende keer dit seizoen een competitiewedstrijd (2-1) en moeten steeds serieuzer vrezen voor deelname aan de play-offs voor een plaats in de Champions League.

Bekijk video Ajax: Modem/ Breedband

Bekijk video Roda JC: Modem/ Breedband

Bekijk video Danny Blind: Modem/ Breedband

Drie speelronden voor het einde van de reguliere competitie heeft Ajax evenveel punten als FC Groningen. De Amsterdammers, via het bekertoernooi al verzekerd van Europees voetbal, danken de vijfde positie alleen nog maar aan een beter doelsaldo. Het nadelige verschil met nummer vier FC Utrecht is al opgelopen tot vier punten.

Zorgwekkend voor Ajax, dat maar liefst 28 punten minder heeft dan koploper PSV, is dat uit helemaal niets blijkt dat het op korte termijn beter zal gaan. De laatste overwinning dateert alweer van 5 maart toen Sparta werd verslagen. Duels met PSV, FC Groningen, NAC en Roda JC leverden vervolgens slechts twee punten op.

Wanhoop Blind

Trainer Blind is de wanhoop nabij. De Zeeuw, ruim een jaar als hoofdtrainer in dienst, werd door scheidsrechter Luinge in de rust van de wedstrijd naar de tribune verwezen. "Ik zal niet zeggen hoe hij me heeft uitgescholden", verklaarde Luinge. "Maar zijn teksten waren niet voor de oren van kleine kinderen bestemd."

"Ik heb hem helemaal niet uitgescholden", reageerde Blind. "Hij liegt gewoon. Ik liep naar hem toe omdat ik het raar vond dat hij voor de rust floot op het moment dat Huntelaar, Boukhari en Rosales alleen op het doel van Roda JC konden aflopen. Natuurlijk mocht hij fluiten, want het was tijd. Maar volgens mijn klokje was het al veertig seconden tijd. Hij had dus moeten fluiten toen Roda JC de bal had."

Scheidsrechters

"Ik klaag niet graag over scheidsrechters. Soms zit het mee en soms niet. Wij zijn dit seizoen echter acht tot tien keer gedupeerd. Tegen PSV waren we de klos en tegen AZ, Feyenoord en FC Utrecht ook. Zo kan ik nog wel even doorgaan. Vandaag was Luinge overigens niet schuldig aan de nederlaag. Maar soms wordt het mij ook wel eens te veel."

Zo kon het gebeuren dat Blind de tweede helft tussen Roda JC en Ajax vanaf de eretribune van het Parkstadion moest bekijken. Beide ploegen begonnen met een gelijke stand aan het tweede bedrijf.

Huntelaar

Huntelaar maakte in de achttiende minuut zijn dertigste competitietreffer. Lindenbergh passeerde in de 27e minuut zijn eigen doelman Stekelenburg: 1-1.

Luinge stuurde in de 79e minuut Juanfran van het veld. "Hij trapte na richting Van Dijk , ik kon niet anders", aldus de arbiter, die onvoldoende optrad tegen verdediger Kah. De Noor zag een groot deel van zijn overtredingen op Huntelaar onbestraft. "Ik had het idee dat Luinge een privé-oorlog met Huntelaar uitvocht", aldus Blind.

Sonko

De oefenmeester zag ook hoe Ajax een gelijke stand met tien man weg gaf. Invaller Sonko nam met een doelpunt in de 89e minuut wraak voor de schlemielige nederlaag van Roda JC in de halve finale van de beker in de ArenA. "Dat had nooit meer mogen gebeuren. Echt tekenend voor dit seizoen", aldus de trainer onder wie Ajax deze competitie vaker niet dan wel won."