FUKUOKA - Lornah Kiplagat heeft een glansrijk optreden bij de wereldkampioenschappen veldlopen in het Japanse Fukuoka net niet kunnen bekronen met de wereldtitel. De Keniaanse van geboorte die sinds 2003 een Nederlands paspoort heeft, moest zaterdag in de slotfase van de lange cross de Ethiopische Tirunesh Dibaba voor laten gaan en genoegen nemen met het zilver.

Dibaba prolongeerde haar wereldtitel. Haar landgenote Melkamu Meselech won het brons. Voor Nederland was het de eerste medaille ooit behaald op een WK veldlopen.

Asfalt

De 31-jarige Kiplagat presteerde boven verwachting. Haar beste resultaat op een WK veldlopen was de zesde plaats in 2004. Wel kon ze bogen op de Europese crosstitel die ze vorig jaar december in Tilburg veroverde, maar in die wedstrijd hoefde ze het niet op te nemen tegen de Afrikaanse wereldtop. Kiplagat is ook meer een specialiste wegatletiek. Op het asfalt rijgt ze zeges en records aaneen; vorig jaar verdiende ze de zilveren medaille op het WK halve marathon.

Schilderachtig parkoers

Op het schilderachtige parkoers in Fukuoka, waar bloeiende kersenbomen de crosspaden omzoomden, nam Kiplagat na 1000 meter de leiding en legde een straf tempo op. De in het Noord-Hollandse Groet woonachtige atlete hield dat verrassend genoeg kilometers lang vol en liep eigenlijk iedereen eraf.

Een sensationele wereldtitel hing in de lucht, maar Kiplagat kon net niet genoeg afstand nemen van Dibaba. In de laatste ronde kroop de Ethiopische dichterbij en op de laatste heuvel zat ze de Hollandse op de hielen. Daarna restte een lange eindsprint naar de finish en daarin legde Kiplagat het af tegen Dibaba, die berucht is om haar scherpe eindspurt. De winnende tijd over 8 kilometer was 25 minuten en 21 seconden, Kiplagat was slechts 5 seconden langzamer.

"Ik had dit helemaal niet verwacht", zei Kiplagat kort na de wedstrijd. "Bijna won ik. Ik probeerde voor de laatste heuvel weg te lopen, maar had niet genoeg energie meer. Toch is dit een geweldig resultaat voor mij."

Gelete Burika Bati

Zondag bleek Kiplagat ook op de korte cross tot veel in staat. Hoewel ze had aangekondigd de tweede race voor "fun" te lopen, meldde ze zich gewoon weer voorin. Genoeg voor een medaille was het dit keer net niet. Kiplagat zag de titel naar de Gelete Burika Bati gaan.

De Ethiopische, vorig jaar nog wereldkampioene bij de junioren, hield maar net de Keniaanse Priscah Jepleting en de Ethiopische Meselech Melkamu van zich af. Kiplagat kwam een seconde tekort voor het brons. Haar achterstand op de winnares van het goud was slechts vier tellen.

WK Kenia

Met zilver en de vijfde plaats keek Kiplagat in Fukuoka al uit naar het volgende WK, volgend jaar in Kenia. "Dat is toch mijn geboorteland. Daar zou ik graag nog een keer willen schitteren. Ik zal er in Mombasa zeker weer bij zijn. Ik zal mijn landgenoten daar steunen zoals ze mij hier hebben gedaan", gaf ze al aan.