BARCELONA - Barcelona staat op de drempel van de achttiende landstitel. Na het gelijke spel zaterdagavond voor eigen publiek tegen Real Madrid (1-1) verdedigen de Catalanen de laatste zeven competitiewedstrijden een voorsprong van elf punten op de aartsrivaal.

De succesvolle trainer Rijkaard is dichtbij het tweede kampioenschap op rij. Hij treedt dan in de voetsporen van landgenoot Louis van Gaal, die met Barcelona in 1998 en 1999 de landstitel veroverde.

Rijkaard en zijn assistent Ten Cate zijn nog niet zover als Johan Cruijff. De Amsterdammer leidde de Catalaanse club in 1991, 1992, 1993 en 1994 naar de titel. Barcelona heeft ook nog uitzicht op de titel in de Champions League. Bij een zege voor eigen publiek op het Benfica van oud-Barcelonaspeler Ronald Koeman plaatst de ploeg zich woensdag voor de halve finale.

Van Bommel

Een hoofdrol tijdens het duel met Real Madrid was weggelegd voor Van Bommel. De middenvelder, net als Van Bronckhorst basisspeler, verscheen al na vier minuten alleen voor doelman Casillas van Real Madrid maar schoot naast.

Van Bommel versierde in de twintigste minuut een strafschop. Hij dook theatraal over de benen van Roberto Carlos die vervolgens na terecht protesteren een gele kaart kreeg. Ronaldinho maakte vanaf elf meter geen fout: 1-0.

Rode kaart Carlos

Roberto Carlos bleef klagen bij de scheidsrechter en kreeg in de 26e minuut de rode kaart. Real Madrid, met Ronaldo, Zidane en Beckham in het basiselftal, leek op weg naar een afstraffing, evenals in de eerste competitiehelft toen het voor eigen publiek met 0-3 verloor. Ronaldo maakte in de 37e minuut echter gelijk. Hij verraste doelman Valdes met een fraai stiftballetje.

Met een speler meer op het veld bleef Barcelona na de gelijkmaker de betere ploeg. Ronaldinho en Larsson verschenen alleen voor doelman Casillas maar kwamen niet tot scoren. Van Bommel, die evenals Van Bronckhorst een gele kaart kreeg, speelde een sterke wedstrijd.

Valencia won zondag voor de eerste keer in zeven duels. Tegen het in degradatiegevaar verkerende Cadiz werd het 5-3. Villa en Angulo maakten beiden twee doelpunten. Valencia klom door de zege naar de derde plaats.

Osasuna, eveneens op jacht naar een plaats in de Champions League, werd op eigen veld vernederd door Getafe. De formatie van de Duitser Schuster won met 4-0.