MELBOURNE - Wereldkampioen Fernando Alonso toonde zich in Australië de allerbeste. De Spanjaard reed een foutloze wedstrijd en hield het hoofd koel tijdens een race waarin de safety car de belangrijkste hoofdrolspeler was. Kimi Raïkkönen werd tweede, Ralf Schumacher derde.

Bekijk video: Modem/ Breedband

“De wagen was heel goed en ik vreesde dus nooit voor de overwinning, al wist ik soms niet echt meer wat er aan de hand was.” Woorden van winnaar Fernando Alonso die we heel goed kunnen begrijpen. De Australische Grand Prix draaide immers uit op een chaotische, maar heel boeiende show.

Die show begon al voor de eigenlijke start met een flater van Juan Pablo Montoya. De Colombiaan verloor bij het opwarmen van de banden de controle over zijn McLaren en moest achteraan aansluiten. Gelukkig voor Montoya kende Fisichella problemen met zijn Renault en werd er een extra installatierondje afgelegd. Daarin kon Montoya zijn vijfde startplaats terug innemen, Fisichella moest zijn plaats op de eerste startrij dan weer inruilen voor een start vanuit de pitlane.


Klien schakelde Massa en Rosberg uit

De actie voor de start was alvast nog maar een voorsmaakje. Bij het doven van de rode lichten werd er meteen hevig gevochten om enkele plaatsjes te winnen. Polesitter Jenson Button liet zich echter niet verrassen door wereldkampioen Alonso. De belangrijkste actie was in het middenveld te vinden. Daar schakelt David Coulthard meteen Jarno Trulli uit en ook Ferrari-rijder Felipe Massa belandt in de bandenmuur. De Braziliaan raakt geklemd tussen de Red Bull van Christian klein en de Williams van Nico Rosberg. Die laatste wordt geraakt door de Ferrari 248 F1 van Massa en moet de race meteen verlaten. Intussen wordt de safety car de baan opgestuurd en maken de overige rijders zich klaar voor een rollende herstart.

Opzij Jenson!

Zo’n herstart is altijd een ideale kans om nog een plaatsje op te schuiven en dat weet ook wereldkampioen Alonso heel goed. De Spanjaard gaat dan ook voluit en slaagt er in de Honda van Button in te halen. De Brit krijgt overigens meteen daarna de McLaren van Kimi Raïkkönen onder de achtervleugel, maar weet de Fin toch achter zich te houden. Tot grote vreugde van Alonso die zo meteen een kleine kloof kan slaan. Een zware klapper van Christian Klien in de zevende ronde doet die voorsprong echter verdwijnen. De safety car komt een tweede keer de baan op en bij de herstart laat Button zich alweer verschalken. Deze keer gaat Raïkkönen heel laat in de remmen en schuift met rokende banden voorbij de Brit. Alonso op één en Raïkkönen op twee, de ideale situatie voor een ware titanenstrijd en meteen begint een steekspel van snelste rondetijden.

Toch slaagt de Fin er niet in op de wereldkampioen te naderen. Integendeel de McLaren moet zelfs heel snel terrein prijsgeven. Geen strijd aan de top dus, maar gelukkig valt er iets verderop genoeg te beleven. Toro Rosso rijder Vitantonia Liuzzi bijvoorbeeld die met een gedurfde inhaalbeweging zevenvoudig wereldkampioen Michael Schumacher voorbij gaat. Jawel, een ex-Minardi die een Ferrari inhaalt, we hadden het een jaar geleden nooit voor mogelijk gehouden. Tijd voor de eerste pitstops dan maar. Nog zo’n ideaal moment om een plaatsje te winnen of verliezen. Het duellerende duo Button en Montoya duikt met een ronde verschil de pits in. De Brit komt net voor de Colombiaan weer de baan op, maar laat vervolgens zich in de eerste bocht alweer verrassen. Publiekslieveling en thuisrijder Mark Webber neemt intussen de leiding over van Alonso en Raikönen, die beiden vers rubber gaan halen. Helaas voor Webber besluit zijn Cosworth-motor net op dat moment de geest te geven. Balen!

Schumacher in de fout


De ontgoocheling was groot bij Schumacher

Met de eerste pitstops achter de rug lijkt de race stilaan in zijn plooi te vallen. Alonso beschikt al over een ruime voorsprong op Raïkkönen. Tussen Jenson Button en Michael Schumacher is de afstand dan weer veel minder groot. De Duitser jaagt op de Honda-rijder en zoekt daarbij echt de limiet op. En hij gaat er ook over. In de laatste bocht raakte de Duitser naast de baan en verliest op de kerbstones de controle over zijn wagen. De harde klapper lokt de safety car opnieuw de baan op. Het ideale moment voor nog een rondje pitstops.

Raïkkönen maakt van die gelegenheid ook nog snel gebruik om even de voorvleugel van zijn McLaren te wisselen. Teamgenoot Montoya moet daardoor wel even aanschuiven in de file voor de McLaren pitbox. Enkele meters verderop krijgt Toyota intussen hoog bezoek. Een verwarde Michael Schumacher zoekt zijn weg terug naar de paddock en probeert dat te doen via de pitbox van broer Ralf. De herstart levert deze keer alvast geen positiewissels op, maar wel een nieuwe crash. Toro Rosso rijder Liuzzi knalt in de muur en stuurt de safety car nog een laatste keer de baan op. Helaas voor Raïkkönen zit er op dat moment nog een gedubbelde wagen tussen hem en leider Alonso. Tiago Monteiro laat bij de herstart teveel afstand tegenover de Renault, en wanneer Raïkkönen bij het passeren van de finishlijn eindelijk de Portugees mag inhalen is de Spanjaard alweer bijna uit het zicht verdwenen.

Spannend tot het eind

En toch blijven ook de laatste rondjes heel spannend. Zo gaat Montoya in zijn jacht op de derde plaats van Ralf Schumacher in de fout. De Colombiaan gaat op dezelfde plaats als Michael Schumacher van de baan, maar slaagt erin de muur te ontwijken. Helaas voor Montoya raakt zijn wagen wel beschadigd en dus zit er niks anders meer op dan de strijd te staken. De Colombiaan gaat aan de pitmuur even uitleggen wat er fout ging en bij het passeren zien we bezorgde gezichten bij Renault. Problemen voor de wereldkampioen? De Spanjaard gaat in elk geval toch trager rijden. Raïkkönen ruikt nog een kans op de zege en zet de aanval in. Dapper, maar te laat. Alonso houdt vol en wint zijn tweede race van het seizoen voor Raïkkönen en Ralf Schumacher, wiens Toyota plots heel sterk presteert. BMW-rijder Nick Heidfeld gaat met de vierde plaats aan de haal voor Jenson Button en Giancarlo Fisichella. Of toch niet. Op twee bochten voor de finish begeeft de Honda-motor van Button het alsnog. Met een immense vlammenzee achter zich probeert de Brit toch nog de finish lijn te halen. Hij haalt het net niet. Fisichella, Villeneuve, Barrichello en Speed profiteren en krijgen allen een puntje extra.


Voor polesitter Button ging alles fout

Voor Midland-rijder Christijan Albers maakt het uiteindelijk allemaal niet zo veel meer uit. Hij rondt zijn anonieme race af op de elfde plaats, maar reed tenminste niet in de weg zoals teamgenoot Monteiro dat wel deed tijdens de laatste herstart. Wie weet was Raïkkönen zonder die hinder toch nog voorbij Alonso geraakt. Het had de titelstrijd alvast iets spannender gemaakt want Alonso telt nu reeds 14 punten voorsprong op Fisichella en Raikkonen.