ROOSENDAAL - RBC Roosendaal is zaterdagavond door de nederlaag tegen PSV (2-1) officieel gedegradeerd. De West-Brabanders kunnen in de laatste drie duels de nummers zeventien en achttien niet meer achterhalen.

Bekijk video: Modem/ Breedband

RBC haalde dit seizoen tot op heden slechts negen punten. De ploeg van Robert Maaskant, die halverwege het seizoen de taken van Dolf Roks overnam, won dit seizoen slechts één keer, thuis tegen NEC (2-0). De andere zes punten kwamen voort uit evenzoveel gelijke spelen.

Voorsprong

De Roosendalers kwamen in eigen stadion nog wel verrassend op een 1-0-voorsprong door een goal van Sillah. International Theo Lucius viel vlak voor dat doelpunt uit, met een op het oog ernstige knieblessure.

In de tweede helft stelde PSV orde op zaken. Door treffers van Afellay en Alex werd alsnog gewonnen. De Eindhovenaren kunnen door de zege in Roosendaal al dit weekeinde kampioen worden. AZ moet daarvoor zondagmiddag punten verspelen tegen NAC Breda.

RBC kan de slechtste eredivisionist ooit worden. Omdat negatieve record te behalen, moeten de Roosendalers het seizoen afsluiten met minder dan veertien punten.

PSV op titelkoers

Dat PSV kampioen dit seizoen wordt was al een tijdje duidelijk. De Eindhovenaren namen zaterdagavond opnieuw een horde op weg naar de prolongatie van de titel. Uit in Roosendaal werd met 2-1 gewonnen van RBC, dat door die uitslag degradeerde. PSV heeft nog één punt nodig om opnieuw landskampioen te worden.

"Op de weg naar het kampioenschap was dit een heel moeilijke avond", aldus Fred Rutten, die de zieke hoofdcoach Guus Hiddink verving. "Ik kan er eigenlijk kort over zijn. Als je niet op alle facetten van het voetbalspel 100 procent inzet toont, dan kunnen avonden als deze voorkomen. Het geluk was vanavond met ons. Zo eerlijk moet je zijn."

Voor PSV geldt dat de ploeg in elk geval volgende week in de thuiswedstrijd tegen FC Groningen kampioen van de eredivisie kan worden. De Eindhovenaren hebben aan een gelijkspel genoeg. Rutten: "Door het geluk dat we tegen RBC hadden, worden we kampioen." Dat kan ook dinsdag al gebeuren als AZ tegen NAC punten verspeelt. Dat duel werd zondag afgelast omdat hevige regenval in Alkmaar het veld onbespeelbaar had gemaakt. "En anders worden we het volgende week. Eigenlijk maakt dat niets uit, als we maar kampioen worden", zei Rutten.