BRUGGE - De ProTour wordt vanaf 2009 ondersteund door alle betrokken partijen, inclusief de vertegenwoordigers van de drie grote rondes. De internationale wielrenunie UCI meldde zaterdag in Brugge dat er een principe-akkoord op tafel ligt, zonder op details in te gaan.

De ProTour moest een cyclus van alle belangrijke wielerkoersen worden, maar nog voor de start in 2005 trokken de organisatoren van de drie grote rondes (Giro, Tour en Vuelta) zich terug. Hun wedstrijden, waaronder ook Milaan-Sanremo en Parijs-Roubaix, prijken wel op de ProTourkalender, maar varen verder hun eigen koers. Aan die situatie komt in 2009 een einde, liet Vittorio Adorni, voorzitter van de ProTour-raad, zaterdag in Brugge weten

Verbruggen

De ProTour is het geesteskind van Hein Verbruggen, de Nederlander die tot vorig jaar voorzitter was van de UCI. Zijn plan werd kort voor uitvoering gebombardeerd door de ASO, het bedrijf dat onder anderen de Ronde van Frankrijk organiseert. De ASO was bang voor te veel inmenging en bovendien lag er een meningsverschil over de toegankelijkheid.

In de huidige opzet zijn twintig teams verzekerd van deelname voor vier jaar aan alle grote wielerwedstrijden. De ASO pleitte voor een promotie/degradatieregeling en bovendien meer ruimte om naar eigen inzicht teams uit te nodigen.

Probleem was echter vooral dat Verbruggen en ASO-baas Clerc niet meer door één deur konden. Adorni meldde zaterdag dat een werkgroep met vertegenwoordigers van alle partijen vrijdagavond in Brussel een akkoord hebben bereikt. Een maar is wel dat de afgevaardigden de overeenkomst nog wel moeten voorleggen aan hun achterban en er dus nog niets getekend is.

"Voorbarig", noemde Quick-Step-baas Lefevere, wel een voorstander van de ProTour, daarom de bekendmaking. "Zo lang er niets getekend is, had ik het stil gehouden." Over de inhoud werd zaterdag geen enkele mededeling gedaan. Wel werd duidelijk dat het aantal teams dat aan de ProTour verbonden is vanaf 2009 terug zou gaan van twintig naar achttien.