HAMBURG - De belangenvereniging van achttien Europese topclubs, ook wel de G14 genoemd, blijft de confrontatie met de wereldvoetbalbond FIFA zoeken. Voor het afstaan van spelers aan het komende WK in Duitsland eist de prominente vakgroep, waartoe ook Ajax en PSV behoren, een bedrag van 200 miljoen euro van de FIFA.

Dat verkondigt de voorzitter van Bayern München, oud-speler Karl-Heinz Rummenigge, in een vraaggesprek met een Duits economisch weekblad, dat maandag verschijnt. "Iedereen verdient aan het WK. De FIFA, het gastland, de deelnemende landen en de spelers. Maar de clubs blijven met lege handen. Dat kunnen we niet langer accepteren", stelt Rummenigge.

International

Volgens de topman van Bayern München kost een international zijn club ongeveer 10.000 euro per dag. "Als het WK een beetje slecht afloopt, krijg je ook nog een geblesseerde speler terug. Naast een vergoeding voor het afstaan van internationals willen we daarom ook dat de FIFA een deel van de verzekeringskosten van de WK-spelers voor zijn rekening neemt. De FIFA-politiek is echter duidelijk: de clubs hebben niets te zeggen."

Volgens Rummenigge komt het met het verzekeringsgeld van de FIFA wel goed. "Maar de compensatie van 200 miljoen euro die wij verlangen, is een ander verhaal. Als de FIFA niet met een goed voorstel komt, zal de G14 helaas naar de rechter moeten stappen. Want de clubs hebben lang genoeg stommetje gespeeld."

Oorlog

FIFA-voorzitter Blatter haalde afgelopen week hard uit naar de G14. "Als ze oorlog willen, kunnen ze die krijgen", sprak de Zwitser krijgshaftige taal. Hij reageerde op de gigantische claim van 860 miljoen euro die de G14 onlangs bij de FIFA neerlegde wegens de geleden schade in de afgelopen tien jaar met geblesseerde internationals.

De G14 kwam met die ongekende vordering in samenhang met de rechtszaak die Charleroi tegen de FIFA heeft aangespannen over zijn speler Oulmers. De Marokkaanse international raakte geblesseerd tijdens een wedstrijd met het nationale team en kon daardoor lang niet voor zijn club in actie komen.

Charleroi eist van de FIFA een bedrag van 616.000 euro ter compensatie. De G14 ondersteunt Olympique Lyon in een soortgelijke zaak. Indien beide kwesties positief aflopen voor de clubs, komt de FIFA verder in het nauw.