MELBOURNE - Jenson Button start zondag op pole position in de Grand Prix van Australië. De Britse Honda-rijder was tijdens de kwalificatie de Renaults van Giancarlo Fisichella en Fernando Alonso te snel af. Christijan Albers behaalde de 17de startplaats.

Het nieuwe knock-out kwalificatiesysteem zorgde ook in Melbourne weer voor enkele verrassingen. Opvallendste slachtoffer was voormalig wereldkampioen Michael Schumacher. De Duitser raakte niet verder dan de elfde tijd, al schuift hij dankzij de motorwissel van Jacques Villeneuve nog een plaatsje naar voor op de startgrid. Een magere troost voor Ferrari dat ook zijn tweede rijder niet in de top 10 zag kwalificeren. Felipe Massa ging in de fout en moest zich tevreden stellen met de 16de startplaats.

Ook debutant Nico Rosberg wist deze keer niet te verbazen tijdens de kwalificatie. De Williams-rijder was net als Michael Schumacher één van de pechvogels die hun laatste poging verstoord zagen door wat regendruppels aan het eind van het tweede deel van de kwalificatie.

Rubens Barrichello raakte niet eens zo ver. Hij werd al in het eerste deel van de sessie uitgeschakeld. De Honda-rijder heeft zijn 16de startplaats wel grotendeels te danken aan het andere Honda-team, Super Aguri. Yuji Ide verzoorzaakte even een rode vlag situatie na een spin en Barrichello werd tijdens zijn laatste poging ook nog eens gehinderd door één van de Aguri’s. Ook voor Christijan Albers zat de kwalificatie er na een kwartiertje alweer op. De Midland-rijder werd 18de, maar start dankzij de BMW-motor van Villeneuve als 17de.

Ook zonder Schumacher, Barrichello en Rosberg werd het laatste deel van de kwalificatie nog leuk om naar te kijken. Juan Pablo Montoya leek lange tijd op weg om de pole te pakken, maar spinde met zijn McLaren en verloor zo zijn kans op de eerste startplaats. De Colombiaan start als vijfde, teamgenoot Kimi Raïkkönen deed het één plaatsje beter. Bij McLaren kunnen ze zich troosten met het idee dat ook concurrent Renault naast de pole greep. Fisichella en Alonso slaagden er niet in sneller te gaan dan de Honda van Jenson Button.