ROTTERDAM - Na een afwezigheid van drie jaar keert Excelsior terug in de eredivisie. De Rotterdammers legden vrijdagavond beslag op de titel na een thuiszege (3-1) op VVV-Venlo. Met nog één duel te gaan is het verschil tussen beide ploegen negen punten.

Vorige week vrijdag waande Excelsior zich al bijna een kwartier lang kampioen na winst bij Stormvogels/Telstar: 0-1. Omdat VVV in blessuretijd FC Den Bosch versloeg, moesten de festiviteiten toen alsnog worden uitgesteld.

Als Sparta zich weet te handhaven, spelen de drie betaaldvoetbalclubs uit Rotterdam (Feyenoord, Sparta en Excelsior) komend seizoen voor het eerst sinds 1987 weer gezamenlijk op het hoogste niveau.

In 1979 was Excelsior voor het laatst kampioen van de eerste divisie. De twee keren dat de ploeg daarna promoveerde, in 1982 en 2002, gebeurde dat via de nacompetitie.

Minst wisselvallig

De titel voor de Kralingers is verdiend, omdat ze dit seizoen het minst wisselvallig presteerden. Vooral de start van de competitie was sterk. Eind september liep het elftal van trainer Mario Been pas tegen de eerste nederlaag aan, thuis tegen FC Dordrecht. In februari ging Excelsior opnieuw onderuit tegen Dordrecht. Verder waren er deze competitie nederlagen tegen FC Den Bosch, Go Ahead Eagles, VVV-Venlo, Haarlem en Veendam. Alle zeven duels verloor Excelsior nipt, telkens met één doelpunt verschil.

Concurrentie

VVV was lange tijd de grootste concurrent voor Excelsior. Na de korte winterstop beleefden de Venlonaren een slechte reeks, waardoor ze de aansluiting verloren. Ook FC Volendam en FC Emmen hadden uitzicht op het kampioenschap, maar haakten net als VVV af.

Excelsior legde de basis voor de titel in eigen stadion. Van de in totaal 74 punten werden er 46 op stadion Woudestein behaald.

Voor Mario Been was het zijn eerste seizoen als hoofdtrainer. Hij vertrekt naar NEC. Wie komend seizoen de nieuwe eindverantwoordelijke bij Excelsior wordt, is nog niet bekend.