ZANDVOORT - Zandvoort kan zich na 21 jaar weer opmaken voor een heuse grand prix. Op zondag 1 oktober beginnen de autocoureurs op het circuit in de duinen aan het nieuwe raceseizoen in de A1GP, waarin twintig landenploegen uitkomen. Voor Team Nederland, geleid door Jan Lammers, rijdt voormalig formule 1-coureur Jos Verstappen.

Directeur Hans Ernst begroette de A1 grand prix als een meer dan welkome aanvulling op de wedstrijdkalender van Circuit Park Zandvoort, dat over twee weken de poorten voor het publiek opent met de paasraces. Hij kreeg via een handtekeningactie op internet 16.000 steunbetuigingen en klopte daarmee met succes aan bij de organisatie van de A1GP. "We kunnen er trots op zijn dat we op de A1GP-kalender staan.

De datum van 1 oktober is voor de gehele regio van belang. Het strandseizoen is dan voorbij. Het raceweekeinde van de A1GP op Zandvoort is daardoor een seizoensverlengende activiteit", legde Ernst uit.

Groot succes

"De serie is in Nederland een groot succes gezien de grote schare supporters en de kijkdichtheid op tv, niet alleen in ons land maar wereldwijd. Het zet ons Nederlandse circuit nog duidelijker op de wereldkaart. Naast de DTM en de Ultimate Masters of Formule 3 hebben we er een derde topevenement bij. Daar zijn we zeer verheugd over."

Oranje klompen

A1-voorzitter en oprichter Sheikh Hasher Maktoum Al Maktoum bracht het nieuwsfeit in Shanghai, waar de teams zondag om de grand prix strijden, op een bijzondere manier onder de aandacht. Hij ging na afloop van de vrije training bij Verstappen en de zijnen buurten, leende een paar oranje klompen en poseerde daarmee onder een spandoek van Zandvoort.

Verstappen kwam bij de testsessies van vrijdag overigens niet verder dan de twaalfde tijd.