RIJSWIJK - Marco van Basten kan voorlopig op weinig steun rekenen voor zijn plan om de Nederlandse en Belgische competitie te laten fuseren. De voorzitters van de KNVB en KBVB reageerden vrijdag lauwtjes. "Het is een leuk idee, maar ook een utopie", sprak Henk Kesler, preses van de Nederlandse voetbalbond.

Zijn Belgische collega Jan Peeters was enigszins verbaasd dat de oude plannen (oud-PSV-voorzitter Harry van Raaij maakte zich jarenlang sterk voor een Benelux-competitie) weer van de plank werden gehaald. "Goh, hier is al jaren niet meer over gesproken", zei Peeters. "Destijds heeft de Nederlandse voetbalbond besloten dat idee niet door te zetten. Dus ik wacht eerst maar een telefoontje van de KNVB af, voordat ik hier op reageer. Nee, op voorhand afwijzen doe ik het ook niet."

Discussies

Kesler maakte echter duidelijk dat zijn collega niet op een telefoontje hoeft te rekenen. De voorzitter van de KNVB omschreef het plan van de bondscoach als "niet reëel". Hij verwees naar de discussies die enkele jaren geleden plaatsvonden toen deze kwestie ook al speelde. "Er is een studie naar gedaan, maar het blijkt economisch oninteressant."

Van Basten zei in de vrijdageditie van NRC.Next dat hij met de fusie de kloof met de grote Europese voetballanden wil verkleinen. "Je kunt straks meer spelers behouden, je ontvangt meer geld uit tv-rechten", meende de bondscoach.

Niet haalbaar

Volgens Kesler is het financieel rendement echter niet zo groot: "Dat is uitermate beperkt", zei hij. "Laten we nu maar rustig de play-offs afwachten. Daar is bewust voor gekozen. Of ik verbaasd ben door de uitspraken van Van Basten? Nou, we leven in een vrij land en Marco mag uiteraard filosoferen over het voetbal. Maar dit plan is niet haalbaar."