NOORDWIJK - Marco van Basten pleit in de vrijdageditie van NRC.Next voor een Nederlands-Belgische competitie. De bondscoach van het Nederlands elftal wil op die manier de kloof tussen het Nederlandse en Belgische voetbal met de grote Europese voetballanden verkleinen. "We moeten voorkomen dat we de concurrentiestrijd met het buitenland niet op een gigantische manier verliezen", aldus Van Basten in de krant.

De bondstrainer ziet een nieuwe competitieopzet als oplossing: "We dienen ons te verenigen. Volgens mij moeten Nederland en België samen een competitie opzetten. Dan kunnen we gezamenlijk een vuist maken naar het geweld van landen als Engeland, Spanje, Italië, Frankrijk en Duitsland."

"Daar smijten ze met geld. De grote voetballanden zuigen ons leeg. In mijn periode als profvoetballer speelden vier, vijf Nederlandse spelers in het buitenland. Nu wel vijftig. Dat is niet goed."

Opzet

De bondscoach heeft zelfs al nagedacht over een opzet: "Je zou met zestien clubs moeten beginnen", legt hij uit. "De beste clubs samenvoegen in één League. De Nederlandse competitie is beter dan die in België. Bovendien wonen hier meer mensen. Daar zou je een rekenmodel op los moeten laten."

"Dan kom je op tien Nederlandse en zes Belgische clubs. De Competitie der Lage Landen. Ik noem maar een dwarsstraat. Het maakt niet uit van wie het idee uiteindelijk is. Het niveau moet omhoog. Bij ons én bij de Belgen."

De nieuwe opzet zou ook als alternatief voor de play-offs kunnen dienen. Van dat plan is Van Basten nooit een voorstander geweest:

Niveau

"Van de play-offs gaat het niveau van de Nederlandse competitie niet omhoog. Dat gebeurt wel als Anderlecht, Brugge, Luik of Gent in plaats komen van RBC, Sparta en Willem II. Zo'n competitie wordt minder voorspelbaar."

Overigens zegt Van Basten in NRC.Next dat de play-offs wel een eerlijke kans verdienen: "Aan de hand van een evaluatie moeten we straks kijken of we ermee doorgaan."