BERLIJN - Ronaldinho is, commercieel gezien, de meest waardevolle voetballer ter wereld. Hij wordt op een door het Duitse onderzoeksbureau BBDO opgestelde lijst gevolgd door de Engelse internationals Beckham en Rooney. Ajacied Ryan Babel staat, opvallend genoeg, zeventiende. International Ruud van Nistelrooij neemt op de lijst de achttiende plaats in.

Ronaldinho is volgens BBDO 47 miljoen euro 'waard', Beckham 44,9 miljoen en Rooney 43,7 miljoen euro. De Barcelona-spelers Eto'o en Messi completeren de top vijf.

Wereldvoetballer

Hoewel Beckham nog altijd de meest bekende voetballer blijkt, is Ronaldinho aantrekkelijker voor marketing vanwege zijn lagere leeftijd en de huidige successen met Barcelona. De laatste twee jaar werd hij gekozen tot 'wereldvoetballer van het jaar'. Ibrahimovic, Ronaldo, Lampard, Henry en Ballack staan ook in de top tien.

Babel

Op de lijst komen twee Nederlanders voor. Ruud van Nistelrooij (Manchester United) staat achttiende. Ryan Babel, wisselspeler bij Ajax, is zeventiende. Volgens de BBDO vertegenwoordigt hij een commerciële waarde van 18,2 miljoen euro, voor Van Nistelrooij is dat 17,4 miljoen euro. Bij het opmaken van de lijst is ook gekeken naar de verwachte toekomstige inkomensstroom.