AMSTERDAM - Jochem Uytdehaage heeft besloten zijn schaatscarrière te vervolgen bij Team Telfort. De tweevoudig olympisch kampioen van Salt Lake City kon een nieuw contract tekenen bij TVM, maar de Blaricummer meende dat hij een nieuwe prikkel nodig had. Daarom verkast hij naar de formatie van coach Ingrid Paul.

Bekijk video: Modem/ Breedband

"Ik heb zeven leerzame jaren gehad bij Gerard Kemkers, met veel hoogtepunten en mooie momenten", reageerde Uytdehaage. "Ik stond op een tweesprong en wilde nu kiezen voor iets heel anders. Met enige weemoed neem ik nu afscheid van mijn TVM-schaatsploeg. Ik hoop het ze sportief nog erg lastig te maken."

Uytdehaage zal zich bij Telfort weer focussen op het allrounden. Zijn coach Paul ziet de toekomst zonnig: "Jochem is enorm gedreven en we gaan er alles aan doen om hem weer hard te laten schaatsen", sprak de trainster. "We hebben wederom een sterk team met potentie over de volle breedte."

Bob de Jong

Opmerkelijk genoeg neemt de schaatsploeg wel afscheid van olympisch kampioen Bob de Jong. De winnaar van de tien kilometer in Turijn krijgt geen nieuw contract aangeboden. Wel onderzoekt Telfort in overleg met De Jong de mogelijkheid voor een andere samenwerkingsvorm. Dat zou kunnen inhouden dat de olympisch kampioen bijvoorbeeld tijdens trainingskampen zich kan aansluiten bij het team, maar dat hij verder een individueel programma moet volgen.

Niet gemakkelijk

De telecomaanbieder bekijkt of het met De Jong nog wat pr-activiteiten onderneemt. Sportief wordt de samenwerking echter beëindigd. "Dit was geen gemakkelijke beslissing", vertelde teammanager Michiel Bloem. "Maar de komende twee jaar wil Team Telfort zich focussen op de middenafstand en het allrounden. Daarom nemen wij afscheid van Bob de Jong."

Volgens Bloem waren de financiële redenen slechts van secundair belang. "Maar Bob is olympisch kampioen. En daar hoort ook een salaris bij, dat door Team Telfort niet kan worden betaald."

Jan Bos, Stefan Groothuis, Remco Olde Heuvel en Gretha Smit tekenden een nieuwe verbintenis bij Telfort. Ralf van der Rijst moet op zoek naar een andere werkgever.