ZÜRICH - Het leek twee weken geleden op grootspraak van voorzitter Blatter, maar de wereldvoetbalbond FIFA heeft wel degelijk werk gemaakt van de bestrijding van racisme en discriminatie op de velden en in de stadions.

De Zwitserse preses kondigde half maart na een bestuursvergadering met "onmiddellijke ingang" keihard beleid op dit gebied aan. "Voetbal neemt zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid", pochte Blatter. Daarna werd het echter snel stil rondom het beoogde FIFA-offensief.

Ook de Nederlandse voetbalbond KNVB wist officieel nog van niets. Woensdag bracht de FIFA alle aangesloten lidstaten en bonden alsnog op de hoogte van de nieuwe bepalingen. Het gaat allemaal om artikel 55 in het tuchtreglement van de FIFA. De sancties die daarin stonden vermeld voor racisme en discriminatie in woord en/of gebaar bij voetbalwedstrijden, zijn aanzienlijk verscherpt en uitgebreid.

Schorsing

Zo dient een speler die zich hieraan schuldig maakt, voortaan automatisch een schorsing van vijf duels te krijgen, alsmede een stadionverbod voor dezelfde periode en een geldboete van 14.000 euro. Voor officials (trainers, arbiters, verzorgers, teamleiders) gelden dezelfde straffen, maar zij moeten bij een overtreding 20.000 euro betalen.

Supporters moeten rekening houden met een stadionverbod van minimaal twee jaar. Clubs of nationale bonden waarvan de fans racistisch of discriminerend gedrag vertonen, dienen eveneens 20.000 euro te betalen.

Indien de overtreder duidelijk tot een bepaald team behoort, krijgt de betreffende ploeg bij het eerste incident drie punten in mindering. Na de tweede overtreding wacht een aftrek van zes punten en als daarna opnieuw iemand van dezelfde ploeg in de fout gaat, volgt degradatie of diskwalificatie. Indien de boosdoeners niet kunnen worden geïdentificeerd en derhalve niet aan een bepaalde ploeg kunnen worden verbonden, moet de thuisclub of de organiserende bond met passende maatregelen rekening houden.

Verplicht

De FIFA heeft deze week alle confederaties en lidstaten laten weten dat ze verplicht zijn deze veranderingen in het tuchtreglement met onmiddellijke ingang in hun statuten op te nemen. "Deze nieuwe regels worden van bovenaf opgelegd. Dus wij moeten ons eraan conformeren en dat doen wij uiteraard", lichtte een KNVB-woordvoerder woensdagavond toe.

"De FIFA wil duidelijk een daad stellen tegen racisme en discriminatie. Wij vinden het een goede zaak dat dit uniform, serieus en streng gebeurt." De zegsman van de KNVB benadrukte dat de Nederlandse voetbalbond in dit kader al het nodige beleid heeft ontwikkeld.

"Meer dan de meeste andere voetballanden in Europa. Denk maar aan de maatregelen tegen kwetsende spreekkoren of beledigende spandoeken. Er zijn al duels stilgelegd, gestaakt of zonder uitpubliek gespeeld wegens overtreding van onze eigen reglementen. Deze FIFA-regels gaan echter nog een stap verder. De KNVB staat erachter en zal erop toezien dat ze worden nageleefd."